torsdag, oktober 21, 2021

Dette halverer risiko for tidligere død for hjerteflimmer-pasienter

Mest lest nå

En omfattende studie av personer med hjerteflimmer konkluderer med at hjerteflimmer-pasientene som trener regelmessig halverer risikoen for tidligere død. 

Over 100.000 nordmenn er rammet av hjerteflimmer. Tilstanden kjennetegnes av at pasienten kan få ekstremt høy puls under et anfall.


De fleste hjerteflimmer-pasientene er eldre, men det finnes også en mindre gruppe som har trent veldig mye utholdenhetstrening, og derfor har fått hjerteflimmer i yngre alder.

– Mange personer med hjerteflimmer har vært redde for å trene fordi det ikke finnes spesifikke anbefalinger for denne pasientgruppen. Man har også hørt om at man kan trene på seg hjerteflimmer, og derfor vært tvilende til om det har vært lurt å trene når man har fått flimmer, sier hovedforfatter bak studien, Lars E. Garnvik, til VG.

Garnvik er hovedforfatter bak NTNU-studien som nylig ble publisert i det prestisjetunge medisinske tidsskriftet European Heart Journal. Her slås det fast at personer med hjerteflimmer halverer risikoen for tidligere død dersom de trener regelmessig. 

Regelmessig trening beskytter mot tidlig død ved hjerteflimmer. Foto: Canva

Konklusjonen baserer seg på personer med hjerteflimmer som følger myndighetenes anbefalinger for fysisk aktivitet.

Myndighetenes minimumsanbefaling for fysisk aktivitet, som er 150 minutter med moderat intensitet eller 75 minutter med høy intensitet hver uke.

Og folk flest trenger neppe å frykte at de skal trene på seg flimmer:

– Det er først og fremst de som trener veldig hardt og veldig mye, gjerne i kombinasjon, som kan være utsatt for fare for å trene på seg flimmer. For normal trening er det motsatt, sier Garnvik

Garnvik anbefaler å velge treningsformer som involverer de store muskelgruppene, da dette har god effekt på hjerte- og karsystemet. Eksempler på dette er løping, sykling og ski-gåing. 

LES MER:

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

Følg oss på sosiale medier

134,582FansLik
1,600FølgereFølg
224FølgereFølg
.

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter