Hjem Forskning Dette jentenavnet kan forsvinne

Dette jentenavnet kan forsvinne

I 2005 gikk standupkomiker Dane Cook på scenen og fortalte en vits. Vitsen gikk ut på at alle vennegjenger har et medlem av gjengen som de misliker, og når denne personen ikke er tilstede, klager de andre over vedkommende. Cook ga denne upopulære kvinnen et navn som også har vært mye brukt i Norge. Lite visste han da at vitsen hans skulle føre til at det omtalte kvinnenavnet skulle føre til svært synkende popularitet i en hel generasjon.

Topp ti i Norge

Mange har sikkert en tante, venninne eller bekjent med dette navnet. Det lå nemlig høyt oppe på SBB sin navnestatestikk helt fra 1880, da hele 2,5 prosent av norske jentebabyer fikk nettopp dette navnet. I mange år lå navnet på topp ti før det begynte å avta på 1900-tallet, nedgangen flatet ut på 70-tallet, men fikk deretter en oppsving frem til rundt millenniumskiftet.

I 2020 hadde 6039 kvinner navnet i Norge.

Så, hvilket navn var det Dance Cook ga den upopulære kvinnen i vennegjengen? Vel, navnet var Karen.

Navnet Karen synker i popularitet. Foto: Canva

Alle vennegjenger har en Karen, og hun er alltid en drittsekk, sa Cook på scenen.

Og når hun ikke er til stede, ser de andre på hverandre og sier: «Herregud, Karen er en sånn drittsekk!

Karen har rett og slett blitt et slags skjellsord de siste årene, og det begynte i USA. Her beskrives Karen gjerne som en hvit, vanskelig og privilegert kvinne. Gjerne en som finner feil der det ikke er det, og som lager mye styr.

Nå viser navnestatestikk fra USA at stemplingen av navnet Karen gir utslag i grafene og at det faller raskt i popularitet. Ser man på den norske kurven for navnet, er den også synkende. Om en vits fra USA har skyld i dette, er vanskelig å si, hva tror du?

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com