Fra gammelt av har fargen på urinen vært et nyttig verktøy for å diagnostisere ulike sykdommer. Endringer i farge eller lukt kan gi en pekepinn på at noe ikke er som det skal.

Når vi urinerer, kvitter vi oss med avfallsstoffer som kroppen vår ikke har behov for. Disse stoffene kommer fra det vi putter i oss i løpet av dagen, altså fra det vi drikker og spiser.

Konsistensen, fargen og lukten av urinen kan gi deg mange tegn for å vite hva som skjer med kroppen din, og det er en tydelig synlig indikator på om du er frisk eller om kroppen din kjemper med noe.

Ifølge UC San Diego Health består urinen av minst 95% vann, mens de siste 5% består av forskjellige ingredienser som natrium, klorid, urea og kreatinin. Urinens farge er forårsaket av urobilin, som er et gallefargestoff, som igjen kan si mye om hvordan kroppen har det.

Ta en titt på denne listen over urinfarger, og se hva de betyr.

Blek farge

Du har godt hydrert og vanlig urin, og du har ingenting å bekymre deg for. Helsen din er helt fin!

Gul farge

Hvis fargen på urinen er gul, er det fortsatt et godt tegn på at kroppen din er balansert. Du er hydrert og magen din fungerer perfekt.

Mørk gul

Hvis urinen ser ut til å være mørk gul, er det et tegn på at du ikke drikker nok vann og kroppen din er mildt dehydrert. Drikk mer vann!

Honningfarget

Dette betyr at kroppen din er sterkere dehydrert. Ifølge Dena Rifkin MD, en urolog ved UC San Diego Health, kan dette imidlertid noen ganger være misvisende. Men hvis du vet at du ikke har nok vanninntak, er det på tide å endre det.

Rød farge

Hvis urinen din er rød, bør du oppsøke lege. Dette kan være et urovekkende tegn. Blod i urinen kalles hematuri, og i noen tilfeller kan det være tegn på infeksjon, nyresykdom, nyrestein eller en svulst i urinveiene. Det kan også være et signal for problemer med prostata.

Blå farge

Blå eller grønn urin kan være på grunn av en sjelden genetisk tilstand (hyperkalsemi). Men det kan også være forårsaket av mat, eller en bivirkning av visse medisiner. Lege bør uansett oppsøkes.

Mørkbrun / Svart

De potensielle årsakene til mørkbrun og til og med svart urin som du virkelig bør bekymre deg for, er kobberforgiftning eller melanom. Uansett hva som er tilfelle, er dette et stadium hvor du virkelig bør konsultere legen din.