in

Dette kan forsinke vaksineringen i Norge i flere måneder

ast

Johnson & Johnson vil utsette utrullingen av Janssen-vaksinen i Europa, i påvente av undersøkelser av blodpropptilfeller.

Janssen-vaksinen settes på hold inntil videre. Dette fremkommer i en pressemelding fra selskapet tirsdag.


Også det amerikanske Legemiddelverket, Food & Drug Administration (FDA), anbefaler en pause i bruk av denne vaksinen.

Stansen kan føre til store forsinkelser i det norske vaksinasjonsprogrammet, skriver NRK på sine nettsider tirsdag.

– Det vil kunne få innvirkning på vaksinetempoet om de ikke kommer. Dersom både AstraZeneca og Johnson & Johnson uteblir, vil vaksineringen kunne være ferdig 8-12 uker senere, forutsatt at andre vaksiner leverer som avtalt, sier Line Vold i Folkehelseinstituttet (FHI) til NRK.

I likhet med Oxford/Astra Zeneca-vaksinen er det også mistanke om at det kan være en sammenheng mellom den amerikansk-utviklede Janssen-vaksinen fra Johnson & Johnson og flere tilfeller av blodpropp.

Seks personer i USA har fått denne mistenkte bivirkningen. En av de rammede er døde. Alle de rammede er kvinner mellom 18 og 48 år. Hittil er sju millioner amerikanere vaksinert med denne vaksinen som i motsetning til de andre vaksinene bare krever en dose for at man skal være fullvaksinert.

Steinar Madsen i Statens legemiddelverk sier til NRK at det er tydelige likhetstrekk mellom hendelsene man har sett i USA og hendelsene man har sett i Europa.

Vaksinen er ennå ikke tatt i bruk i Norge, men var tiltenkt aldersgruppen 18-44 år.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Fredag starter gjenåpningen

Daniel Andre Tande

Daniel-André Tande er ute av sykehuset