Hjem Nyttig Dette må du gjøre med bunaden nå

Dette må du gjøre med bunaden nå

Den store dagen nærmer seg med stormskritt. Skal du gå med bunad på 17.mai er det på tide å klargjøre den nå.

Er du så heldig å eie en bunad, bør du behandle den med kjærlighet. Dette er det du bør gjøre nå for å bli klar til festdagen:

1. Gjør skjorten klar

Bunadsbokforfatter Unni Irmelin Kvam forklarer til MinMote hvordan man skal vaske bunadsskjorten:

Bunadsskjorter er vanligvis laget av lin, bomull eller silke, og det er stoffet som avgjør hvordan man skal vaske den. En skjorte i lin skal ikke vaskes på mer en 40 grader, da fibrene kan gå i oppløsning, forklarer hun.

Det kan være lurt å vaske bunadsskjorter for hånd, men har du en nyere maskin med et skånsomt program kan bomull og linskjorter vaskes i maskin, aller helst 30 grader, bare husk vaskepose. Silkeskjorter må på rens.

Slik tørker du skjorten:

Tørk skjorten hengende opp ned, f.eks. på en buksehenger. Eller du kan tørke den liggende. Dette gjør at skjorten ikke blir så rynkete ved tørking.

Skorten blir penest hvis du stryker den på dagen den skal brukes.

– Jeg bruker et dampstrykejern og stryker skjorten på vrangen, sier Kvam. Dette for å unngå å stryke på selve broderiet på skjorten. Kvam anbefaler også å bruke et dampjern (steamer) som et alternativ til strykejern.

Vil du ha runde ermer kan du stryke toppen av ermet først, slik at det er flatt, deretter brett ermet dobbelt i sømmen slik at pressen kommer i sømmen.

Foto: Canva.com

2. Puss sølv

Bunadssølv kommer i polert og oksidert variant. Sjekk hva du har før du starter pussingen. Det er nemlig forskjell på hvilken behandling ulike typer bunadssølv skal ha.

Hege Andersen ved Heimen Husflid forklarer at det finnes ulike typer sølvrens, og den typen du skal putte sølvet nedi vil ødelegge kunne oksideringen på sølvet. Den egner seg derfor ikke på sølv som skal være oksidert eller som er forgylt som Hardangersølvet. Det ødelegger rett og slett sølvet, forklarer hun.

– En slik sølvpuss vil derimot være utmerket for helt hvitt sølv, sier hun.

Dersom du har dårlig tid og ikke har sølvpuss tipser Andersen om at du kan bruke Zalo, salmiakk og vann til alle typer sølv. Bruk en plastbolle til sølvet og fyll den med varmt vann. Tilsett en teskje Zalo og en spiseskje salmiakk. Sølvet kan ligge under vann i 5-15 minutter. Deretter må du skylde sølvet godt før du tørker det med en myk klut.

God 17.mai! 🙂

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com