torsdag, januar 28, 2021

Dette må du passe på om du blir forkjølet nå

Mest lest nå

Om du snufset og nøs litt på denne tiden i fjor var det ikke noe problem å dra på jobben. Nå midt i pandemien er du ikke like populær ute blant folk om nesa renner. 

Det er høst og like sikkert som at jula kommer i desember så står både forkjølelser og diverse influensaer for døren. 

– Før jul var det ikke noe problem å dra på jobb om man var litt snufsete. Nå skal man holde seg hjemme. Selv om du har lette symptomer, skal du ikke gå ut, sier fastlege og spesialist i allmennmedisin Rebekka Johnsen Wangensteen til VG+.


Som fastlege opplever Wangensteen at mange forklarer symptomer på forkjølelse med at de «var kalde i går». Hun understreker at det å være kald ikke fører til forkjølelse. Om du er forkjølet, har du et virus i kroppen.

– Det er en myte at kulde fører til forkjølelse. Det er feil. Grunnen til at det er mye virus i omløp på vinteren er ikke kulden, men at vi er tettere sammen, sier hun og legger til at det ikke er så viktig hvordan du fikk det, men at du må teste deg og holde deg hjemme.

Foto: Folkehelseinstituttet

Hennes inntrykk som fastlege er at færre vil teste seg nå enn i mars og april.

Wangensteen tror det kan komme av at mange kanskje tenker at hvis testen er positivt, må personene de har vært rundt i karantene. Hun understreker at det er viktig at alle med symptomer tester seg om vi skal unngå en ny nedstenging.

Også assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier man bør holde seg hjemme ved alle nyoppståtte tegn på luftveisinfeksjon – og hvis man får feber.

– Hvis man kjenner at man begynner å bli syk, bør man være hjemme hvis nesen blir tett. Da vil man vanligvis også få flere symptomer fra halsen og luftveiene etter hvert, sier Nakstad til VG+.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter