Ferien står snart for døra, og for mange erstattes lønnen i juni av feriepenger.
Arbeidstilsynet har i en pressemelding svart på spørsmål om feriepenger de opplever mange lurer på.
Når får jeg utbetalt feriepenger?
Etter ferieloven skal feriepengene utbetales siste vanlige lønningsdag før ferien, likevel senest en uke før feriestart. Deles ferien opp, skal feriepengene deles tilsvarende. Veldig mange virksomheter har avtale om at feriepengene utbetales en bestemt måned, for eksempel i juni.
Hvordan kan jeg finne ut hva jeg får i feriepenger?
Feriepenger beregnes på grunnlag av arbeidsvederlag som er utbetalt i opptjeningsåret, året før ferien avvikles. På lønns- og trekkoppgaven fra i fjor, skal feriepengegrunnlaget komme frem.
Feriepengene skal utgjøre minimum 10,2% av feriepengegrunnlaget. I virksomheter med tariffavtale, kan prosentsatsen være høyere. For arbeidstakere som er over 60 år, skal prosentsatsen være 2,3% høyere enn den vanlige satsen.
Jeg begynte i ny jobb 1. januar. Vi har utbetaling av feriepenger i juni. Nå hevder arbeidsgiver at jeg verken får lønn eller feriepenger i juni. Stemmer dette?
Ja, det stemmer. Ferie er ulønnet fritid. Det er feriepengene opptjent i fjor som skal dekke lønnsbortfallet som oppstår når du avvikler ferien.
I dette tilfellet, er det feriepengene du opptjente hos tidligere arbeidsgiver som dekker lønnsbortfallet når årets ferie skal avvikles. Disse fikk du enten utbetalt når du sluttet hos forrige arbeidsgiver, eller så vil du få disse fra forrige arbeidsgiver nå i juni. Dersom du ikke var i jobb i fjor, har du uansett rett til å ta ferie, men altså ikke rett til feriepenger.
Jeg var student deler av fjoråret, og startet ikke å jobbe før 1.august. Må jeg avvikle full ferie?
Nei, ferieloven åpner for at arbeidstakere kan frasi seg retten til feriefritid dersom feriepengene ikke dekker lønnsbortfallet under ferien.
Jeg var sykemeldt store deler av fjoråret. Påvirker dette retten til feriepenger?
Arbeidsgiver skal betale sykepenger de 16 første dagene ved en sykemelding. Det skal også beregnes feriepenger for denne perioden. Etter arbeidsgiverperioden betaler folketrygden feriepenger for inntil 48 sykemeldingsdager hvert opptjeningsår.
I de tilfellene der arbeidsgiver forskutterer lønn ved sykemelding, vil det bero på konkrete avtaler/tariffavtaler om det skal betales feriepenger som normalt.