Hjem Forskning Dette navnet kan forsvinne

Dette navnet kan forsvinne

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

En vits fra en scene er årsaken til at et jentenavn har blitt mindre populært.

Det var standupkomiker Dane Cook som sto på scenen i 2005 og tok en vits om at det finnen én upopulær person i alle vennegrupper. Og når denne ikke er til stede, beklager de andre seg over personen.

Ikke visste han at spøken skulle slå beina under et visst kvinnenavn, for sannsynligvis en hel generasjon, skriver KK.

På navnetoppen i Norge

Navnet lå høyt opp på SSBs navnestatistikk fra 1880, hele 2,5 prosent av alle jentebabyer fikk navnet. Det lå mange år på listen over topp ti jentenavn før det begynte å avta utover 1900-tallet. På 70-tallet flatet nedgangen av, og så fikk navnet en oppsving igjen rundt millenniumskiftet, skriver KK.

Foto: Canva.com

Navnet David Cook snakket om på scenen var … Karen.

– Alle vennegjenger har en Karen, og hun er alltid en drittsekk, sa Cook.

Dermed har navnet Karen har altså blitt et skjellsord de siste årene. Det begynte i USA, og Karen beskrives som en vanskelig og privilegert kvinne, gjerne hvit, som oppfører seg både vanskelig og privilegert. Hun er gjerne en som finner feil som ikke er der, og lager mye styr av det, bare fordi hun mener hun har rett til det.

I følge det amerikanske nettstedet Insider flommer nettet over av memes om en Karen.

En av historiene, i følge nettstedet, er om da en hvit kvinne urettmessig sendte politi på en svart mann i Central Park. Nettet var enige om at hun var en Karen. Kvinnen som lente seg på en bil på parkeringsplassen, for å forhindre at sjåføren fikk parkeringsplassen han hadde sett seg ut, havnet også i kategorien Karen.

Wikipedia skriver at andre særtrekk er at Karen krever å «få snakke med sjefen». Hun er skeptisk til vaksiner, rasistisk og har en spesiell form for bob-frisyre.

Navnestatistikken i USA viser at stemplingen av navnet har gitt utslag på grafene. Statistikker viser at navnet falt i 2020 fra plass 660 til plass 831 over de mest populære navnene.

Ser man på den norske kurven er navnet synkende også her i følge SSB. Tror du det skyldes påvirkningen fra USA? Det er ikke godt å vite.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com