in ,

Dette sier Fedon Lindberg om lavkarbo-diettene

Foto: Fedon Lindberg

Lavkarbokosthold innebærer at andelen karbohydrater i kosten reduseres til fordel for økt inntak av proteiner eller fett. Lavkarbokosthold er en populær metode for å gå ned i vekt.

I Norge anser man, ifølge Wikipedia, lavkarbo som et kosthold der inntaket av karbohydrater er redusert til et inntak mellom tilnærmet null og opp til 150 gram per dag.

Atkins-dietten, der man om man er kraftig overvektig ikke skal innta mer enn 20 gram karbohydrater per dag de første to ukene, er en av flere populære retninger innen lavkarbo.


En ketogen diett er en annen variant. Det er en diett med mye fett, normalt med proteiner og svært lite karbohydrater, skriver Forskning.no. Et typisk mål med ketogene dietter er at kosten skal inneholde under 20 gram karbohydrater om dagen. Da er det lite plass til matvarer med mye stivelse eller sukker, som brød, pasta, ris, poteter, rotgrønnsaker, kaker, sukkertøy, juice og frukt.

Foto: Fedon Lindberg

Lege og spesialist i indremedisin, Fedon Lindberg, som er kjent for sine mange kostholdsbøker og -kurs forklarer til ukebladet Hjemmet og Klikk.no hva lavkarbokosthold er:

LIK SOSIALNYTT PÅ FACEBOOK

– Definisjonen av et lavkarbokosthold er når energien av karbohydrater er mellom 25 til 46 prosent av det daglige inntaket kalorier. Man sier gjerne at et gjennomsnittlig energiinntak for en vanlig kvinne er 2000 kalorier om dagen, mens det for en mann er 2500 kalorier. Med en slik beregning må en kvinne spise mellom 125 og 230 gram karbohydrater ved moderat lavkarbo, eller under 50 gram om det er ekstrem lavkarbo, såkalt ketogen kost, forklarer Lindberg til ukebladet.

Misforstår lavkarbodiett

Han sier videre at mange misforstår hva lavkarbo-kosthold egentlig er. Ekstrem lavkarbo er ifølge den populære legen kun nødvendig ved tilfeller som alvorlig fedme, diabetes, kreftsykdom eller betennelsestilstander i kroppen.

– Mange tror at når vi snakker om lavkarbo, mener vi den ekstreme kosten med kun 50 gram karbohydrater om dagen. Det stemmer ikke. I en porsjon ris på 150 gram er det 39 gram karbohydrater, og i en brødskive er det 15 gram, for å gi et perspektiv. Velg matvarer som fet fisk, kylling, karbonadedeig og kjøttdeig, som ikke har noe karbohydrater, sier han til Hjemmet.

Han tror folk flest som har vektnedgang som mål vil ha best utbytte av et moderat lavkarbokosthold der man spiser mer variert, og slipper å utelukke enkelte matvarer.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Nybilsalget falt i første halvår – men samtlige av de ti mest populære modellene er elektriske

Oppvarmingen på Svalbard er høyest i verden