Statsadvokaten i Trøndelag har konkludert med at de tre små guttene på 4, 5 og 6 år er uskyldige.
15. oktober 1994 ca. kl. 1600 ble 5 år gamle Silje Marie Redergård funnet død ved en akebakke på Tiller i Trondheim. Hun var delvis avkledd og hadde synlige tegn på å være utsatt for vold. Kroppstemperaturen tilsa at hun hadde ligget en tid i snøen.
Hendelsen fikk stor oppmerksomhet i media. Dagen etter ble tre gutter i alderen 4-6 år utpekt som ansvarlige for å ha mishandlet Silje til døde.
Fredag ble saken henlagt etter ny etterforskning – og førstestatsadvokat Unni Sandøy og Statsadvokat Per Morten Schjetne ved Trøndelag statsadvokatembeter uttalte i en pressemelding at henleggelsen ikke inneholder noen gradering eller konstatering av skyld i forhold til de tre mistenkte i saken:
– Det følger av uskyldspresumsjonen at de alle tre skal anses uskyldige, uttalte Trøndelag statsadvokatembeter i meldingen.
Dagens avgjørelse betyr at politiet ikke hadde grunnlag for å peke ut de tre små guttene som skyldige i Siljes død.
Guttene glade og lettet – men med en bismak
De tre guttene er i dag i 30-årene. To av de tre mottok avgjørelsen fra Statsadvokaten på et hotellrom i Trondheim fredag.
– Jeg er rørt og kjempeglad, sier femåringen til NRK og legger til at det føles helt fantastisk å bli renvasket.
Også seksåringen er fornøyd med dagens avgjørelse.
– For en lettelse! Jeg har gått fra å bli ansett som en skyldig i en drapssak i 28 år til å bli uskyldig, sier seksåringen.
Men det er ikke uten en viss bismak.
– Politiet tar ikke ansvar for det de gjorde mot oss den gangen, sier seksåringen til NRK.
TV-kanalen har også vært i kontakt med Siljes mamma. Hun svarer i en tekstmelding at hun foreløpig ikke ønsker å komme med noen uttalelse.
Brennpunkt-dokumentaren førte til ny etterforskning
De tre guttene har avvist at de sto bak drapet, og sier politiet presset dem til en tilståelse. I dokumentaren «Drapet i akebakken» fikk saken fornyet oppmerksomhet, og politiet fikk flengende kritikk både for etterforskningen av selve saken og måten de tre små guttene ble avhørt på.
– Det er veldig lenge siden og det er et veldig sårt tema i seg selv. Hele saken er jo fryktelig, sier seksåringen i Brennpunkt-dokumentaren som førte til at saken ble etterforsket på ny.
Siden guttene var langt under den kriminelle lavalder da de ble utpekt som drapsmenn, ble saken henlagt. Guttene ble fulgt opp av barnevern og sosialvesen. To av dem havnet i fosterhjem.
Seksåringen sa i Brennpunkt-serien at han er redd for at folk skal vite at han har tilknytning til saken.
Femåringen, som har hatt perioder med rusproblemer i mange år, stilte også opp i Brennpunkt-serien.
– Det er helt klart vanskelig å snakke om det og føle på det. Grave i ting man har lyst å glemme, sier han.
Samtidig er seksåringen klar på at han ønsker at familien til Silje skal få et ordentlig svar på hva som skjedde med datteren deres.
– En skandale på linje med Baneheia
Advokat Sigurd Klomsæt, som forsvarer mannen som er kjent som «seksåringen» i saken, kaller saken en skandale på linje med Baneheia og Birgitte Tengs-saken.
– Gapestokk ble avskaffet i Norge ved lov 17. mai 1848. Men for de tre guttene ble ordningen gjeninnført i oktober 1994 av politi og statsadvokat i Trondheim, sier Klomsæt til VG i en e-post i forkant av avgjørelsen.
– Følgene av deres svikt og svik har vært katastrofale – likeså av domstoler som ga medhold i at min klient ble påtvunget plassering i fosterhjem.
Begge de to eldste guttene havnet i fosterhjem etter saken. Den yngste gutten har ikke ønsket å uttale seg til media etter hendelsen.