Hjem Helse Dette kan tåneglene fortelle om helsa di

Dette kan tåneglene fortelle om helsa di

Tånegler kan fra naturens side komme i en rekke fargenyanser – og noen av dem bør du være oppmerksom på.

Fotterapeuten Dina Gohil sier til The Sun at fargen på tåneglene dine kan indikere underliggende medisinsk tilstand.

Gule negler

Om du tar en pause fra neglelakken kan du fort oppleve at du har litt gulnede negler. Men tykke, misfargede gule negler er noe du skal være obs på: Det er sannsynligvis en soppinfeksjon.

Og soppinfeksjonen trenger ikke nødvendigvis være gul: Misfarging fra en soppinfeksjon kan også være hvitaktig eller gulbrun.

– Når soppinfeksjonen er i startfasen legge du gjerne merke til misfarging på en liten del av neglen som deretter blir større over tid. For kroniske tilfeller kan dette allerede ha spredt seg til størstedelen av neglen, hvis ikke hele neglen. Når soppen sprer seg, kan neglen bli sprø, krittaktig, og du kan merke at den lett knekker. Ved kronisk infeksjon kan neglen bli tykkere, begynne å skille seg fra tåa, forårsake smerte og lukte, sier Gohil.

Men gule negler er ikke nødvendigvis sopp. Det kan også være tegn på diabetes, psoriasis eller til og med skjoldbruskkjertellidelser.

Soppkurer fås kjøpt på apoteket.

Bleke eller hvite negler

Hvite eller veldig bleke negler kan signalisere et potensielt blodproblem.

– Bleke negler kan være et tegn på dårlig sirkulasjon, anemi eller underernæring. Det kan også skyldes funksjonsfeil i leveren eller hjertet, så det er viktig å få dette problemet sjekket ut, sier Gohil.

Blålige negler

Hvis neglene dine ser blå ut, bør du ta en prat med legen din.

– Dette er ofte en indikator på at det ikke kommer nok oksygen til dem, noe som tyder på at det kan være et problem med lungene, eller en hjertesykdom, sier fotterapeuten.

Hvite flekker

Sjansen for at du har, eller har hatt, hvite flekker på neglene er ganske stor.

Det skyldes normalt skader eller mikrotraumer på neglen, noe som er ganske vanlig. Men hvite flekker kan også indikere sinkmangel eller soppinfeksjon.

Svarte negler

Svært forslåtte eller helt svarte negler er verdt å se på.

– Også dette er knyttet til traumer, og forårsakes av at blodårene i neglesengen knekker og vises på neglesengen under neglen. I noen tilfeller kan det være tegn på anemi, diabetes, nyresykdom eller hjertesykdom, forteller fotterapeuten.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com