mandag, november 23, 2020

Dette skjer i kroppen din når du isbader

Mest lest nå

Har du aldri isbadet før, hutrer du antakeligvis bare du hører ordet – isbade … brrrrr. Ja, det er kaldt, men de som sverger til isbading, påstår også at det gjør underverker med både kropp og sjel.

La oss ta en titt på hva som egentlig skjer i kroppen din når du isbader:

Pusten din

Pusten din blir raskere enn normalt. Det er fordi kroppen din jobber for å holde kroppstemperaturen. Er du nybegynner, er det lett å begynne å hyperventilere. Men det går over når du har gjort det noen ganger.


Blodårene

Kuldesjokket får blodårene dine til å trekke seg sammen. Derfor kjenner man gjerne en prikkende følelse i fingre og tær. Men når du kommer opp av det kalde vanne, utvider blodårene seg igjen, og du kan formelig kjenne hvordan blodet fosser rundt i kroppen din.

Kroppstemperaturen

Kroppstemperaturen din faller raskt. Men regelmessig isbading styrker blodomløpet ditt, og du vil kjenne at kroppen, også i andre situasjoner blir bedre til å holde på varme.

Blodtrykk og puls

Pulsen og blodtrykket ditt stiger hurtig. Hjertet jobber hardt for å holde alle organene dine varme. Dette vil på sikt gi deg lavere hvilepuls, og styrke hjertet ditt.

isbading
Isbading ser ikke særlig fristende ut, men skal være riktig så bra for deg..Foto: Canva

Humøret

Mange isbadere forteller at de blir litt høye etterpå. Det er fordi kroppen din skiller ut store mengder med adrenalin, serotonin og endorfiner. Disse hormonene virker antistressende og oppløftende på humøret. Et kort dypp på 20-30 sekunder, kan gi deg lykkefølelse i flere timer etterpå.

LES OGSÅJonna (29) spilte inn video av isbading – nå har millioner sett den

Immunforsvaret

Kuldesjokket setter immunforsvaret i alarmberedtskap. Undersøkelser viser at det fører til at immunforsvaret ditt gjør deg mer robust mot forkjølelser og andre infeksjoner på sikt.

Hjernen

Kulde øker blodgjennomstrømningen i hjernen. Noen kan oppleve å få hjernefrys, akkurat som når du spiser noe kaldt. Men det går over etter at du har gjort det noen ganger.

Forbrenningen

Kroppen bruker mye energi på å holde deg varm når du utsetter den for kulde. Det setter i gang forbrenningen.

De riktig så drevne isbaderne, kombinerer gjerne badet med badstue. Ved å veksle mellom ekstrem kulde og varme, vil du få en dobling av de gode effektene.

Kilde: Alt

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter