Ny norsk forskning har gjort funn om hjernen til de som er mye våken på natten.
Hjernen, som er kroppens mest energikrevende organ, produserer med sin høye næringsomsetning en god porsjon avfallsstoffer kroppen må kvitte seg med. Det skjer i hovedsak når vi sover.
– En natt uten søvn kan gjøre at hjernen kvitter seg med færre skadelige stoffer enn om du får litt søvn. Og når de giftige stoffene ikke skilles ut på normal måte, kan de skade hjernecellene, sier professor og seksjonsoverlege ved nevrokirurgisk avdeling ved Oslo Universitetssykehus-Rikshospitalet, Per Kristian Eide, til VG.
Eide er en av forskerne bak en ny studie som er et samarbeid mellom Oslo universitetssykehus-Rikshospitalet, Universitetet i Oslo og forskningssenteret Simula.
Studien som ble publisert i tidsskriftet Brain konkluderer med at om vi ikke sover, kan det hope seg opp avfallsprodukter i hjernen. Disse forsvinner heller ikke ved at man tar igjen søvnen natten etter.
– Først etter en litt lengre periode med nok hvile, vil en frisk hjerne rense seg for disse, sier Eide til avisa.
LES OGSÅ: Slet med søvnløshet i 16 år – slik knakk han søvnkoden
Et av avfallstoffene som renses ut er proteinet amyloid beta, som er velkjent i forbindelse med Alzheimers – i hjernen til pasienter som er rammet av denne fryktede sykdommen, har amyloid beta samlet seg opp som plakk.
– I dag tror vi at redusert utskillelse av skadelige proteiner fra hjernen er en viktig årsak til flere hjernesykdommer, for eksempel Alzheimers sykdom. Når noen utvikler demenssykdom, har opphopningen av giftstoffer som dette, blitt veldig mye kraftigere, sier Eide.