mandag, oktober 26, 2020

Dette skjer med tyggegummien etter at du har svelget den

Mest lest nå

Mange av oss ble fortalt som barn at dersom man svelger en tyggegummi, da kan den bli værende i magen i syv år. Men stemmer egentlig dette?

Nylig har en video på TikTok fått mange til å tenke over denne myten en gang til. Det er den kanadiske legestudenten Justin Le som står bak videoen som har fått 1,6 millioner visninger. Justin hevder at myten ikke stemmer.

Nettavisen skriver at de har kontaktet lege og forsker Kjetil Høie for å avklare dette. Han forklarer at myten ikke stemmer, men at kroppen ikke klarer å fordøye eller bryte ned tyggegummien:


– Det er ikke sånn at tyggegummien forblir i magen, den passerer relativt intakt gjennom mage og tarmer, ganske uberørt. Etter noe tid, avhengig av bevegelsen i tarmen din, kommer den ufordøyd ut med avføringen.

Foto: Pixabay

Høie forteller videre at dersom du svelger mye tyggegummi på én gang eller over lengre tid, så kan du får problemer, selv om det er sjelden. Spesielt utsatt er barn som har mindre og trangere tarm enn voksne. De kan derfor få tilstopping en sjelden gang. Han forteller videre at det også finnes skrekkhistorier knyttet til svelging av tyggegummi.

– Om jeg ser til litteraturen, finner jeg også en kasuistikk fra 2004 med en 18 år gammel israelsk kvinne som ble innlagt på sykehus med magesmerter. Hun fortalte at hun hadde tygget og svelget fem tyggegummi om dagen i mange år. Hos denne kvinnen fant kirurgene en stor ball (besoar) med ufordøyd tyggegummi i magen. Denne måtte deles opp i mange mindre stykker før de fikk den ut, forteller han.

LES OGSÅ: Tygger du mye tyggis? I så fall bør du lese dette

Er du en av de som støtt og stadig svelger tyggegummien? Da har Høie et godt råd til deg:

– Om du er opptatt av å svelge alt du putter i munnen, sjekk da avføringen din regelmessig, slik at du ser at det du har puttet inn, faktisk kommer ut og ikke blir til en stor hvit ball inni magen din.

Det er altså smartest å kaste tyggisen for å være på den sikre siden!

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter