in

Dette sto på menyen under den offisielle middagen for Kronprinsparet og Kronprinsesseparet i Stockholm

kronprinsparet
Foto: Mette Marit / Instagram

Det svenske kronprinsesseparet og det norske kronprinsparet fikk smake det aller beste av norsk sjømat da de deltok på en stor mottagelse for svensk og norsk næringsliv i Stockholm under det offisielle besøket.

Det har lenge vært kjent at de norske og svenske kronprinsparene har et nært forhold. I starten av mai besøkte kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit besøke sine svenske kolleger. «Besøket vil markere det nære og gode naboforholdet mellom Norge og Sverige, og mellom de to kongehusene», opplyste Utenriksdepartementet i en pressemelding da de kunngjorde besøket.

Kronprinsesse Victoria og prins Daniel var vertskap da kronprinsparet ble ledsaget av næringsminister Jan Christian Vestre. Besøket startet med to dager i Stockholm og ble avsluttet i Gøteborg. Med kongelig nærvær er tanken at besøket skal bidra til å forsterke det tette næringslivssamarbeidet mellom Norge og Sverige, og det vil bli lagt vekt på at morgendagens verdiskaping må være bærekraftig og kunnskapsbasert.


Norges sjømatråds Norden-direktør, Trym Eidem Gundersen, var en av de som hadde gleden av å ta imot Kronprinsesse Victoria og Prins Daniel, Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit. IDe kongelige gjestene hilste på kjøkkensjef Karl Ljung og hans kollega Douglas Fagerman som presenterte menyen for dem, som ifølge pressemeldingen fra Sjømatrådet besto av det beste norsk sjømatnæring har å by på.

Fikk reker, kreps, laks, torsk og hummer

Det var den norske ambassaden i Stockholm og Norges sjømatråd som arrangerte mottagelsen på Norra Latin i Stockholm der det var totalt 700 gjester. Den var en del av programmet i forbindelse med det offisielle besøket til det norske kronprinsparet i Sverige.

Her fikk de gjestene – inkludert de kongelige – blant annet smake på reker, sjøkreps, laks, torsk og hummer, og ifølge Gundersen fikk den norske sjømaten veldig mye ros. Blant rettene som sto på menyen var blant annet taco med sjøkreps og «buns med reker og hummerrøre».

– De var nysgjerrige og stilte mange spørsmål og ga tydelig uttrykk for at de likte det de fikk servert, sier Trym Eidem Gundersen om responsen fra Kronprinsparet og Kronprinsesseparet.

– Å få presentere innovative sjømatretter fra Norge med en så fantastisk kvalitet, gir stolthet og er et viktig utstillingsvindu for norsk sjømat. Jeg må rose Karl Ljung og hans stab på kjøkkenet. De gjorde en fenomenal jobb med å komponere en meny med lekre råvarer og magiske smaker.

Sverige er et av norsk sjømatnærings største markeder

– Sverige er ett av våre største markeder, så for oss er det viktig at sjømaten får en sentral posisjon på en slik mottagelse. Når den blir presentert på en så utsøkt måte som her, forsterker det inntrykket og forståelsen av at Norge er en av verdens største sjømateksportører, sier administrerende direktør hos den norske rekeprodusenten Stella Polaris Norway, Christian Nordahl.

På Sverige-reisen sto også et butikkbesøk og et møte med Norges sjømatråd på programmet.

I 2021 eksporterte Norge 60.000 tonn sjømat til Sverige, til en verdi av 3,9 milliarder kroner. Det er gjør markedet til ett av de største for norsk sjømat. Verdimessig er det norsk laks som troner på toppen, etterfulgt av reker og torsk.

Kategorisjef Markus Pettersson i Dagab, som er en del av konsernet Axfood, var også til stede på Norra Latin. Dagab er en stor innkjøper av norsk sjømat. Laks er størst, men de importerer også sild, torsk og reker fra Norge.

Kulturopplevelser

På instagramkontoen til Det norske Kongehus kan vi også lese at Kronprinsparet og Kronprinsesseparet var også til stede under seminaret «20 under 30» der unge talenter i musikkbransjen samles. Der fikk de høre artistene Musti og Jelassi snakke om oppvekst, samarbeid og å være et forbilde.

Under besøket har de kongelige også deltatt på et seminar om hvordan Sverige og Norge enda bedre kan jobbe sammen for å løse de store utfordringene vi har foran oss, møtt nordmenn som bor i Sverige og vært på biblioteket «Rom for barn» sammen med en gjeng 7 åringer for å snakke om alle de kule bøkene for barn og unge som skrives i Sverige og Norge.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Dette er de ti kjendisene som skal kjempe i høstens 71 grader nord

Dette er «Fluktbilen» Kong Haakon og Kronprins Olav benyttet 9. april 1940