Hjem Helse Dette symptomet på aggressiv brystkreft, er det mange som ikke kjenner til

Dette symptomet på aggressiv brystkreft, er det mange som ikke kjenner til

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Jennifer Cordts har en aggressiv form for brystkreft kalt inflammatory brystkreft. Krefttypen gir ingen kul i brystet, og den oppdages verken på blodprøver eller mammografi.

Jennifer fikk plutselig et utslett på brystet. Først trodde hun det var på grunn av solen, eller fordi noe hadde irritert huden. Men da utslettet ikke forsvant, dro hun til legen. Legen mente det var BH-en hennes som var for liten. Da Jennifer gikk til en annen lege og fikk antibiotika. Men utslettet forsvant ikke da heller.

Foto: YouTube

Fikk 3 til 5 år igjen å leve

Noen dager senere, fikk Jennifer smerter bak brystet. Men verken blodprøver eller mammografi viste noe uvanlig. På bloggen sin skriver Jennifer om hvordan legen ikke trodde de var noe alvorlig.

– Jeg vil aldri glemme hva legen sa til meg. «Kreft gjør ikke vondt. Så det faktum at du har det vondt er faktisk en god ting,» skriver Jennifer og forteller videre:

– Jeg var imidlertid bekymret og kunne ikke ignorere tegnene og symptomene mine. Legen insisterte på at smertene sannsynligvis bare var en muskelbelastning fra å trene, men gikk med på å sende meg på en diagnostisk mammografi. Men også her viste prøvene at alt var normalt.

Da begynte Jennifer å google. Og det første hun fikk opp, var inflammatory brystkreft. Det stod at denne typen utslett var typisk for denne kreftformen. Jennifer kunne også lese at ingen overlevde inflammatory brystkreft.

Krefttypen er den mest aggressive typen av brystkreft. Den sprer seg raskt til lymfe, lever og skjelett. Jennifer fikk beskjed om at hun hadde 3 til 5 år igjen å leve.

Foto: YouTube

Legene forveksler ofte med allergi

I de fleste tilfeller, gir ikke inflammatory brystkreft noen symptomer. Det er ingen klump og ingen ting som vises på mammografien. Det første symptomet, er utslett i huden på brystet. Noen opplever også at huden hovner opp, og hos noen gjør det vondt.

Mange leger tror utslettet handler om en hudinfeksjon eller allergi. Derfor er det viktig at kvinner som opplever denne type utslett, og dersom det varer i over ti dager, drar til legen og ikke gir seg dersom legen mener det ikke er noe å bry seg om. Be om å få tatt en biopsi. Inflammatory brystkreft vil nemlig bli oppdaget ved en hud-biopsi.

For Jennifer ble smertene etter hvert uutholdelige.

– Men smerten spredte seg. I løpet av noen måneder hadde jeg sluttet å bruke venstre arm fordi det gjorde så vondt og jeg klarte knapt å løfte den over hodet. Da smertene spredte seg til korsryggen – til det punktet jeg ikke klarte å sette meg ned eller reise meg selv – visste jeg at jeg måtte oppsøke lege igjen, skriver hun.

Og Jennifer fikk ny legetime. Denne gang ble hun sendt på brystultralyd. Det var da hun fikk den nedslående beskjeden.

– Jeg hadde inflammatorisk brystkreft (IBC). Flere biopsier senere ble jeg fortalt at det var stadium IV. I løpet av disse 11 månedene hadde kreften spredt seg til bein og lever. Kreften min var uhelbredelig, skriver hun.

Foto: YouTube

Vil advare andre kvinner

Nå ønsker Jennifer å gjøre andre kvinner oppmerksomme på symptomene på denne krefttypen.

«Hvis jeg hadde fått hjelp tidligere, kunne det fortsatt vært håp for meg», sier Jennifer.

«Jeg kunne ha levd lenger, men sånn ble ikke min reise. Men det kan være noen andres reise», sier hun videre.

Det er ikke uvanlig å oppdage kuler eller forandring i brystene, men oppdager du en kul du er usikker på burde du oppsøke lege. Her er fem viktige fakta om brystkreft:

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com