Nesten halvparten bekymrer seg for at barnet eller ungdommen deres sliter med psykisk helse.
I en fersk undersøkelse Norstat har gjort for Frende Forsikring er foreldre spurt om bekymringene sine i forhold til barnet eller ungdommen sin.
Dette er topp ti-listen over hva foreldre uroer seg over:
- Sliter med psykisk helse – 44 prosent
- Skal bli utsatt for en ulykke – 42 prosent
- Blir mobbet – 35 prosent
- Er ensom – 34 prosent
- Er for lite i aktivitet – 32 prosent
- Blir syk – 27 prosent
- Henger med feil folk – 26 prosent
- Bruker mobilen for mye – 25 prosent
- Gamer for mye – 20 prosent
- Har for høyt fravær – 7 prosent
Mange unge trenger hjelp
– 44 prosent av de spurte foreldrene er urolig for barnets psykiske helse. Det er noe vi må ta på alvor, sier rådgivende lege i Frende Forsikring, Helge Skjerven.
Koronakommisjonen slo i april fast at myndighetene ikke klarte å fange opp sårbare barn under pandemien.
– Mange har trengt psykisk oppfølging fra profesjonelle siden mars 2020. Mange har blitt isolert fra skole og studier, eller mistet jobben og har slitt med å komme seg tilbake til arbeidslivet. Resultatet kan bli uførhet og vi er urolige for utviklingen. Vi har aldri hatt flere skader meldt på uføreforsikring og barne- og ungdomsforsikring enn det siste året, sier Skjerven.
Jobb er viktig for psyken
Statsminister Jonas Gahr Støre snakket om viktigheten av å få flere unge ut i arbeidslivet i sin 1. mai-tale.
– Jobb er svært viktig for psykisk helse. Å ha en jobb å gå til med kollegaer og en mening med hverdagen er essensielt for den mentale helsen vår, sier Frende-legen.
Stadig flere unge blir uføre
NAV definerer unge uføre som aldersgruppen 18 til 29 år. Ved utgangen av mars 2022 var det 21 600 unge uføre i Norge. Det er en økning på 2,8 prosent det siste året. Tallene kommer fra den nyeste kvartalsstatistikken til NAV.
– Andelen unge uføre har aldri vært høyere enn nå. Det er gruppen 25-29 år som har økt mest siste året, sier Skjerven.
På ett år har det blitt 580 nye unge uføretrygdede i Norge.
– Det er mer enn 11 unge mennesker hver eneste uke, sier Skjerven.
– Høyst reelle bekymringer
At psykiske lidelser er en viktig årsak til uførhet blant unge bekreftes i den nevnte kvartalsstatistikken. Den viser til at «den viktigste faktoren bak denne veksten er en stadig økende uføretrygding av 18-åringer, noe som ser ut til å skyldes flere barn og unge med psykiske lidelser».
Noe tilskrives også endringer i regelverk, helse og demografi de siste 30 årene, samt at Tidsbegrenset uføretrygd ble innført i 2004 og utsettelsen av tidspunktet for når uføretrygd innvilges.
– Foreldres bekymringer er høyst reelle og velbegrunnet. Samfunnet må fange opp de mange som faller utenfor skole og jobbgjennom lavterskeltilbud og individuell oppfølging, mener lege Helge Skjerven i Frende.