Hjem Forskning Dette ugresset kan bli nøkkelen til å ha nok mat i verden, til tross for stadig mer voldsomme hete- og tørkeperioder

Dette ugresset kan bli nøkkelen til å ha nok mat i verden, til tross for stadig mer voldsomme hete- og tørkeperioder

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Ny forskning viser at et ugress som ikke tørker selv under de verste hetebølgene kan bli nøkkelen til å mate verden.

Den vanlige planten portulak, gir oss viktig informasjon om hvordan vi kan lage tørkebestandige avlinger.

I en artikkel publisert i dag i tidsskriftet Science Advances beskriver forskere fra Yale-universitetet beskriver hvordan Portulaca oleracea skaper en ny type fotosyntese som gjør at ugresset tåler tørke – samtidig som det forblir svært produktivt.

Fotosyntesen er ifølge Landbruk.no en kjemisk prosess i planter som bruker energi fra sola til å omdanne vann og karbondioksid (CO2) til karbohydrater og oksygen. Fotosyntesen trenger tre byggesteiner for å fungere: Energi, vann og karbondioksid (co2). Planter tar opp vann via røttene, mens de henter CO2 fra lufta via bittesmå åpninger på bladene. Solstårler inneholder masse energi.

– Dette er en svært sjelden kombinasjon av egenskaper og har skapt en slags ‘superplante’ som potensielt kan være nyttig i å utvikle avlingsteknikk, sier Yale-professor Erika Edwards.

Hun forsker på økologi og evolusjonsbiologi og er seniorforfatter av artikkelen der ugresset trekkes from som det som kan være nøkkelen til å skape tørkebestandige avlinger i fremtiden.

Planter har en rekke forskjellige mekanismer for å forbedre fotosyntesen. For eksempel har mais og sukkerrør utviklet en type fotosyntese som lar planten forbli produktiv under høye temperaturer.

Sukkulenter som kaktus og agave har en annen type fotosyntese, som hjelper dem med å overleve i ørkener og andre områder med lite vann. Begge disse plantegruppene har forskjellige funksjoner som «tillegg» til vanlig fotosyntese.

Det som gjør portulakplanten unik er at den har begge disse evolusjonære tilpasningene som katusfamilien og maisen har. Det gjør at den er både svært produktiv og også tåler tørke. Noe som i utgangspunktet høres ganske usannsynlig ut for en plante.

Men Yale-teamet som ble ledet av Jose Moreno-Villena og Haoran Zhou, gjennomførte en grundig gen-analyse av bladene til portulak og fant ut at begge disse tilleggene som vi kjenner fra mais og kaktus er fullstendig integrert i planten.

Planten er ifølge Good News Network en av de mest næringsrike grønnsakene du kan spise. Den er tilgjengelig på bondemarkeder i USA og regnes også som en delikatesse i visse deler av Midtøsten.

Gjennom ny forståelse for denne planten kan forskere få hjelt til å finne nye måter å konstruere blant annet mais-avlinger som er i stand til å motstå langvarig tørke.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com