in

Dette var de mest populære navnene i 2020

baby

Listen til Statistisk Sentralbyrå (SSB) over de mest populære navnene er klar. Er ditt navn å finne på navnetoppen?

Nora og Jakob var de mest populære navnene for barna som ble født i 2020, opplyser Statistisk Sentralbyrå i en pressemelding torsdag.

På guttesiden fortsetter trenden med bibelske navn – og et mulig Harry Potter-inspirert jentenavn klatrer på listene. Etter Nora på førsteplass nemlig følger Emma og Ella som de mest populære jentenavnene. Det viser nye tall fra navnestatistikken.


– Nora er en kortform av Eleonore, og dukket opp i kjølvannet av Ibsens «Et dukkehjem». Nora var lite brukt mellom 1940 og 1980, men så kom et oppsving sammen med mange andre korte jentenavn som slutter på «a», forteller seniorrådgiver Jørgen Ouren i SSB.

Nora var også toppnavn i 2012 og 2014, og kom på andreplass i 2019. Det er det tredje mest brukte jentenavnet etter årtusenskiftet, etter Emma og Sara.

54 prosent av jentene som ble født i 2020 fikk et navn som slutter på «a». I 1947 var tilsvarende andel 12,5 prosent.

Guttenavn fra bibelen

Jakob eller Jacob kom inn på topp 10-listen i 2013, og har siden tatt førsteplassen både i 2017, 2019 og 2020.

– Jakob er et hebraisk navn av ukjent opphav, og er et typisk bibelnavn. Når vi finner Noah på tredje, Filip på femte og Lucas på syvendeplass, ser vi at bølgen med bibelske guttenavn lever i beste velgående. 1,5 prosent nyfødte fikk slike navn rundt 1950, og i 2006 var andelen på 22,5. Siden har den gått litt ned og er nå 20,4 prosent, sier Ouren.

På andreplass på guttelisten finner vi navnet Emil, mens Oliver er på fjerdeplass.

Inspirert av Harry Potters ugle?

Et navn som er verdt å merke seg i år, er Hedvig. Det siste året har navnet gjort et stort hopp fra 70. plass til 40. plass på listen.

– For de som kjenner historien om Harry Potter, er uglen Hedvig en kjent karakter. Den første boken om Harry Potter ble utgitt i 1997. Mange av dem som leste om Harry Potters magiske verden som barn eller ungdom, er nå voksne. Det vites ikke sikkert, men kanskje noen har latt seg inspirere av Harrys kloke ugle når de selv har fått barn, sier Ouren.

Navnepopulariteten går ofte i lange bølger. Ofte er det opp mot 120 år mellom toppene. Hedvig hadde topp 1900-1910, før det dalte og var nesten borte i lang tid. Fra 1990 har bruken steget jevnt, før det har gjort et hopp det siste året.

Stabile navnevalg

Det er to nye navn på jentenes topp 10-liste i år: Emilie og Leah. Sara er for første gang siden 1999 ikke lenger blant topp 10. Heller ikke Ada, som var blant de ti mest populære jentenavnene i 2019, er å se på listen i år.

På guttenes topp 10 er det kun ett nytt navn. Det er Liam, som har overtatt for Aksel. Liam er opprinnelig irsk og er en variant av William. Liam er ett av de nye navnene, nesten ukjent før 2000, og har vært populært siden 2010.

Kjært barn får mange navn

Andelen som har flere fornavn synker, men det blir stadig mer populært med mange «etternavn».

Ifølge den norske navneloven, har en kun lov til å ha ett enkelt eller dobbelt etternavn med bindestrek mellom. Dersom en ønsker å ha flere «etternavn» i tillegg til dette, blir disse regnet som «mellomnavn». Denne typen mellomnavn forekommer stadig oftere.

Lurer du på hvor mange som heter det samme som deg? Det kan du sjekke her!

– Bruken av mellomnavn ser vi nå hos 53,2 prosent av de nyfødte. I tillegg får 7,9 prosent bindestrek i etternavnet, noe som er en liten nedgang fra tidligere år, sier Ouren.

Lokale forskjeller i topplistene

Toppnavnene i områdene varierer. Selv om Jakob er mest brukt i hele landet, er det bare i Rogaland han topper. Mohammed i ulike skrivemåter topper fortsatt i Oslo. Filip er mest brukt i Viken og Innlandet. Emil topper i de tre regionene Agder, Trøndelag og Nordland. William er på topp i Troms og Finnmark.

Nora er toppnavn i syv fylker, men ligger på 5. plass i Oslo. Der topper Maja foran Sofia og Iben.

– Iben er spennende. Det er bare i Oslo hun er på listene, og hovedsakelig i bydelene Bjerke (2,6 pst), Nordstrand (2,4 pst) og Grünerløkka (1,9 pst), forteller Ouren.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Lasse Matberg

Anspent i «Farmen kjendis» – Thoresen valgt til førstekjempe

Joe Biden

Slik er verdens mektigste mann