Fredag besluttet Riksadvokaten å anbefale gjenåpning av Baneheia-saken.
I sin begjæring om gjenåpning sier Riksadvokaten at «Riksadvokaten mener i likhet med statsadvokaten at vilkårene for gjenåpning (…) er oppfylt. Det vises til redegjørelsen og anførslene i statsadvokatens påtegning, som er dekkende også for riksadvokatens syn.»
«Ettersom spørsmålet om gjenåpning skal behandles av Gjenopptakelseskommisjonen, vil det ikke bli gitt ytterligere kommentarer om saken nå», står det å lese på Riksadvokaten på sine nettsider.
Andersen ble opprinnelig dømt for drap på Stine Sofie Sørstrønen (8), og medvirkning til voldtekt av begge ofrene i Baneheia i Kristiansand 19. mai 2000.
Han har, det som hittil er kjent, kun innrømmet handlinger mot det yngste offeret. Han har sonet 19 år i fengsel for drapet. Andersen er nå siktet for drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10), som han i den opprinnelige Baneheia-saken ble frifunnet for.
Årsaken til frifinnelsen den gangen, var at retten i den opprinnelige rettsprosessen la stor vekt på Andersens forklaring som gikk ut på at Viggo Kristiansen hadde begått drapet.
Men med frikjennelsen av Viggo Kristiansen, står drapet på ti år gamle Lena Sløgedal Paulsen uoppklart. I juli i fjor ble Andersen siktet for drapet på Lena Sløgedal Paulsen, som han i den opprinnelige Baneheia-saken ble frifunnet for.
Både statsadvokaten og riksadvokaten har ifølge TV 2 gitt uttrykk for at de ikke tror på Jan Helge Andersens forklaring.
Jan Helge Andersens forsvarsadvokat, Svein Holden, sier til NRK at saken sett fra deres ståsted skifter litt karaker, men at hans klient fortsatt nekter for å ha begått drapet på Lena Sløgedal Paulsen.
Opp til Gjenopptakelseskommisjonen
For at Jan Helge Andersen skal kunne tiltales for drapet på Lena Sløgedal Paulsen, må saken først gjenåpnes. Dette avgjøres av Gjenopptakelseskommisjonen.
TV 2 skriver at det er strengere vilkår for å gjenåpne en sak som er til skade for noen, enn om gjenåpning er til gunst for personen det gjelder.
Men dersom Gjenopptakelseskommisjonen mener vilkårene er oppfylt, vil altså Jan Helge Andersen kunne tiltales – og da må han i så fall møte i retten.
Nye DNA-spor
Det er ikke funnet DNA-spor etter Viggo Kristiansen på åstedet. Kristiansen har hele tiden har nektet enhver befatning med drapene og overgrepene, og er nå frikjent. Han sier at hans daværende bestevenn, Jan Helge Andersen, uriktig har forklart ham inn i saken.
Den nye etterforskningen i Baneheia-saken viser imidlertid funn av Jan Helge Andersens DNA på begge jentene. Blant annet i Begge jentenes underliv.
– Med DNA-funn også på Lena er man på god vei til å få hele sannheten frem i denne saken. Derfor er dette et viktig funn, sa Viggo Kristiansens advokat, Arvid Sjødin, til TV 2 da funnene ble kjent.
To nye overgrepsanklager
I løpet av den nye etterforskningen er det også kommet frem to hittil ukjente overgrepsanklager mot Jan Helge Andersen. De gjelder overgrep mot to mindreårige før Baneheia-drapene.
Overgrepsanklagene har tidligere ikke vært omtalt. NRK skriver at saken som er nærmest i tid ble politianmeldt på 2000-tallet, etter Baneheia-saken. Da anmeldelsen kom, sonet Andersen Baneheia-dommen.
Andersen var mindreårig i de to tilfellene politiet, og kan derfor ikke straffes for disse dersom beskyldningene mot ham skulle stemme.
Beslag under razzia
I fjor ble det gjennomført to hemmelige ransakelser hjemme hos Jan Helge Andersen.
Ifølge TV 2 står det å lese i boka «I skyggen av Viggo – Den umulige kampen for frifinnelse», som er skrevet av den tidligere Dagbladet-journalist Eivind Pedersen, skal disse ransakelsene ha funnet sted 26. januar og 7. mars.
Politiet fant blant annet biler som seksualiserer barn på Andersens PC.
– Politiet har under ransakingene sikret et svært stort antall bilder og videofiler. I beslaget befinner det seg et meget begrenset antall bilder som seksualiserer barn, sier Andersens forsvarer, Svein Holden til VG.
Forsvareren sier videre til avisa at Andersen fastholder at han ikke har lastet bildene ned.
En teori som skulle undersøkes er om Andersen selv hadde lastet ned de aktuelle filene – eller om de er automatisk lastet ned ved besøk på visse nettsider.