in

Disse fem asteroidene har kurs mot jorden og kan krasje i planeten vår

Bildet er tatt av Hans Braxmeier fra Pixabay

Romeksperter advarte nylig om en romstein på størrelse med et olympisk svømmebasseng som kan treffe jorden på Valentinsdagen 2046 – men hvor mange flere er der ute?

Og det er flere asteroider der ute med potensial til å treffe Jorden i de kommende århundrene – selv om romorganisasjonene rundt om i verden holder et øye med disse. Det skriver den britiske avisa Daily Mail som har undersøkt hvilke asteroider det dreier seg og – og når de eventuelt kan komme til å kollidere med planeten vår.

Flere gode nyheter…

En god nyhet er at det er ikke med det første. En annen god nyhet er at NASA også har gjennomført et vellykket eksperiment der et lite romfartøy fikk endret banen til en romstein ved å krasje inn i den.


Og gigant-asteroidene, av typen som i sin tid utryddet dinosaurene, blir overvåket. Det anses som ekstremt usannsynlig at noen av de vil krasjlande på jordkloden. Asteroider som er så enorme at de utrydder sivilisasjoner når de kolliderer med planeten vår forekommer kun med noen millioner års mellomrom.

Men det at objekter fra verdensrommet krasjlander på planeten vår er langt vanligere enn man kanskje skulle tro. NASA opplyser ifølge avisa at mer enn 100 tonn steinpartikler treffer Jorden hver eneste dag. Mens asteroider på størrelse med fotballbane «kun» treffer oss hvert 2000. år.

De aller fleste romsteinene som kolliderer med Jorden brenner opp i atmosfæren. Og om de ikke brenner helt opp, så forårsaker de normalt minimal skade.

Store ødeleggelser i 2013

Mindre steiner kan imidlertid ha en innvirkning: I 2013, da Chelyabinsk-meteoren eksploderte over Russland ble 1500 mennesker og 7300 bygninger skadet, til tross for at meteoren bare var 18 meter i diameter. Skadene kom som følge av det intense overtrykket som ble generert av sjokkbølgen på jordens overflate.

[YouPlaySinglePlayer video=»1040,1872,436686″]

Når NASA og andre romorganisasjoner vurderer sannsynlighet for at en asteroide vil påvirke jorden opererer de Torino-skalaen: En skalering på 0 tilsier at den ikke vil treffe jorden, mens ved en skalamåling på 10 vurderer ekspertene at den vil treffe jorden – og at sammenstøtet vil være katastrofalt. For øyeblikket finnes det ingen asteroider som er rangert over én.

1. 2023 DW-asteroiden

Denne asteroiden kan potensielt treffe jordkloden 14. februar 2046. Sjansene for at det skal skje er kun 1 til 1 584.

Richard Moissl ved ESA (Euopean Space Agency), sier imidlertid at sjansens for at denne kommer til å treffe vil fortsette å falle, og presiserer at ingen trenger bekymre seg for denne asteroiden.

2. 2010RF12-asteroiden

Denne asteroiden er klassifisert som den som mest sannsynlig vil treffe planeten vår i løpet av det neste århundret. Sannsynligheten anses å være 1 til 10.

Om den treffer vil det være den 5. september 2095.

Asteroiden har imidlertid kun en diameter på 6,4 meter. Dermed vil den oppløses i atmosfæren, og det som eventuelt ramler til bakken vil bare være småstein.

3. Asteroiden «Bennu»

Sannsynligheten for at Bennu vil treffe jordkloden er en til 2 700. Om det likevel skulle skje er sammenstøtet ventet den 24. september i år 2182.

Den 4,5 milliarder år gamle asteroiden vil ha en påvirkning som tilsvarer tre ganger energien til alle kjernefysiske våpen som noen gang er brukt gjennom historien.

Et sammenstøt vil utløse energi tilsvarende 1 450 megatonn TNT. Til sammenligning har det kraftigste atomvåpenet som noen sinne er detonert, den russiske Tsar Bomba, en energi på 50 megatonn.

4. Toutatis-asteroiden

Dersom denne giganten treffer jordkloden vil det ikke være før i år 2562. Den er imidlertid nesten fem kilometer i diameter.

Toutatis-asteroiden passerte jorden i 2004, og vil neppe ha en nær passering igjen før i år 2562.

5. 1950 DA-asteroiden

Denne giganten som først ble observert i 1950, er 8 km i diameter. Sannsynligheten for at den vil treffe planeten vår den 16. mars i år 2880 er 1 til 34 000.

NASA påpeker at vi har 35 generasjoner på å håndtere problemet.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

«Manchesters krimdronning» lærte ikke å lese og skrive før hun var 39 – nå har hun skrevet 27 romaner

Dette vil skje med Jan Helge Andersen nå