Hjem Forskning Disse fire faktorene øker risikoen for at du blir alvorlig syk av korona

Disse fire faktorene øker risikoen for at du blir alvorlig syk av korona

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Mens enkelte ikke engang merker at de har korona, blir andre alvorlig syke og dør. I løpet av våren har forskere funnet flere forskjellige forhold som øker risikoen for å bli hardt rammet av Covid-19-viruset.

Nettstedet MåBra trekker frem fire forhold de svenske Folkhälsomyndigheten mener øker risikoen for å bli alvorlig syk av koronaviruset:

1. Du har en spesiell mutasjon

To ferske studier viste at mange av de som har blitt alvorlig syke av Covid-19 har hatt en spesiell mutasjon.

Forskerne så en overrepresentasjon av denne ellers ganske sjeldne mutasjon som påvirker immunforsvaret negativt ved at den hindrer kroppen i å produsere proteininterferon type 1. De to studiene viste imidlertid at hele 14 prosent av de som var alvorlig syke hadde denne mutasjonen.

2. Gener fra neandertalere

SVT Nyheter skriver at de svenske forskerne Svante Pääbo og Hugo Zeberg nylig oppdaget at mennesker med neanderthal-gener har tre ganger så høy risiko for å bli alvorlig syk.

Pääbo og Zeberg ser dette som den største genetiske forklaringen på at noen mennesker blir alvorlig syke.

– For slike genetiske forbindelser er denne uvanlig sterk. Du har en 60 til 70 prosent høyere risiko for å bli alvorlig syk når du blir smittet med viruset hvis du har en kopi av dette genet. Hvis du har mottatt det fra både mor og far, har du tre ganger høyere risiko for å bli alvorlig syk, sier Svante Pääbo som er leder for Max Planck Instituttets avdeling for evolusjonær antropologi til Svt Nyheter.

I Bangladesh bærer 65 prosent minst en kopi av genvarianten. I Europa har omtrent en av seks, eller rundt 16-17 prosent, denne genvarianten.

3. Hvis immunforsvaret går amok

Petter Brodin som er spesialistlege og førsteamanuensis i immunologi ved Karolinska Institutet, mener at når unge og sunne mennesker blir alvorlig syke eller dør av covid-19, er det nesten utelukkende fordi pasientenes eget immunsystem går amok. De lider av en såkalt cytokinstorm.

– Cytokiner er proteinene de hvite blodlegemene bruker for å kommunisere. Normalt er kommunikasjonen velfungerende og forståelig, men av ukjente årsaker mister systemet kontrollen. (…) Dette fører til at kroppens eget vev blir skadet av den alvorlige betennelsen. I covid-19 er det dette som skjer i lungene til pasienter der situasjonen forverres kraftig etter noen dagers sykdom, sier Brodin til MåBra.

4. Hvis du tilhører en risikogruppe

Data fra det svenske intensivregisteret viser at mer enn en av fire personer som har vært til intensivbehandling for covid-19 hadde kronisk hjerte-lungesykdom. Rett under 1 av 20 hadde kronisk lever- og nyresykdom. 1 av 4 hadde diabetes, og mer enn en tredel som måtte til intensivbehandling hadde høyt blodtrykk.

Tags:
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com