in ,

Disse fritidsaktivitetene reduserer risikoen for demens

demens
Norge står ovenfor en utfordring ettersom stadig flere vil få demens i årene som kommer. Foto: Canva

En ny studie viser at enkelte ting du gjør i fritiden din er med på å redusere risikoen for demens. 

Fritidsaktiviteter, som å lese en bok, gjøre yoga og tilbringe tid med familie og venner, kan bidra til å redusere risikoen for demens. 

Dette viser en ny metaanalyse som nylig ble publisert i nettutgaven av Neurology, som er det medisinske tidsskriftet for American Academy of Neurology. 


Metaanalysen gikk gjennom tilgjengelige studier om effekten av kognitive aktiviteter, fysiske aktiviteter og sosiale aktiviteter og risikoen for demens.

– Tidligere studier har vist at fritidsaktiviteter var assosiert med ulike helsemessige fordeler, som lavere kreftrisiko, reduksjon av atrieflimmer og en persons oppfatning av sitt eget velvære, sier studiens forfatter dr. Lin Lu fra Peking University Hospital i Beijing i Kina ifølge en pressemelding fra American Academy of Neurology. 

Det er imidlertid motstridende bevis på hvilken rolle fritidsaktiviteter spiller i forebygging av demens. 

– Forskningen vår fant at fritidsaktiviteter som å gjøre arbeid med hendene, drive sport eller frivillig arbeid var knyttet til redusert risiko for demens, sier Lu. 

Metaanalysen gikk gjennom 38 studier fra hele verden som totalt involverer mer enn to millioner mennesker som ikke hadde demens. Deltakerne ble fulgt i minst tre år.

Deltakerne ga informasjon om fritidsaktivitetene sine gjennom spørreskjemaer eller intervjuer. Fritidsaktiviteter ble definert som de der folk engasjerte seg for nytelse eller velvære og ble delt inn i mentale, fysiske og sosiale aktiviteter.

I løpet av studiene utviklet 74.700 av deltakerne demens.

Fritidsaktiviteter kan motvirke demens. Foto: Canva

Etter å ha justert for faktorer som alder, kjønn og utdanning, fant forskerne at fritidsaktiviteter totalt sett var knyttet til redusert risiko for demens. 

De som drev med fritidsaktiviteter hadde 17 prosent lavere risiko for å utvikle demens enn de som ikke drev med fritidsaktiviteter.

Mental aktivitet besto hovedsakelig av intellektuelle aktiviteter og inkluderte lesing eller skriving for nytelsens skyld, se på TV, høre på radio, spille spill eller musikkinstrumenter, bruke datamaskin og eller gjøre arbeid med hendene. Forskere fant at personer som deltok i disse aktivitetene hadde 23 prosent lavere risiko for demens.

Fysiske aktiviteter som turgåing, løping, svømming, sykling, bruk av treningsapparater, sport, yoga og dans ga 17 prosent lavere risiko for demens.

Sosiale aktiviteter som involverer kommunikasjon med andre, som det å delta på kurs, være med i en sosial klubb, drive frivillig arbeid, besøke slektninger eller venner eller delta på religiøse aktiviteter ga 7 prosent lavere risiko for demens.

– Denne metaanalysen antyder at det å være aktiv har fordeler, og det er mange aktiviteter som er enkle å inkludere i dagliglivet som kan være fordelaktige for hjernen, sier Lu. 

Forskningen konkluderte med at fritidsaktiviteter kan redusere risikoen for demens. 

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Valpen gravde frem historisk skatt fra 1800-tallet

Politiet: Kokainbeslag øker i omfang