mandag, april 12, 2021

Disse har 65 prosent større sjanse for å bli korona-smittet – Må på listen over risikofaktorer mener forsker

Mest lest nå

I en ny studie kommer det frem at en spesiell gruppe har hele 65 prosent høyere risiko for å bli corona-smittet.

En av fem covid-19-pasienter utvikler en psykisk lidelse innen tre måneder, viser en ny og omfattende studie som er omtalt av VG. 


Den samme studien viser også at personer som allerede hadde en mental sykdom, hadde 65 prosent høyere sannsynlighet for å bli diagnostisert med covid-19 enn de som ikke hadde dette fra tidligere. 

– Mange har vært bekymret for at covid-19-pasienter vil være mer utsatt for mentale helseproblemer, og våre funn viser at dette stemmer, sier psykiatriprofessor Paul Harrison ved Oxford University ifølge VG til nyhetsbyrået Reuters.

Angst, depresjon og søvnløshet er de vanligste diagnosene blant tidligere covid-19-pasienter som utvikler psykiske problemer. I tillegg fant forskerne også at covid-19-pasientene hadde signifikant høyere risiko for demens.

Harrison etterlyser at leger og forskere så snart som mulig komme i gang med å undersøke årsakene og finne nye behandlingsformer for psykiske lidelser etter covid-19.

Nesten doblet risiko for psykisk diagnose

Studien viser at 5,8 prosent fikk sin første psykiske diagnose i løpet av tremånedersperioden etter koronadiagnosen. Det er nesten en dobling av risikoen, i forhold til personer som ikke har hatt korona.

– Mange av dem som er syke, har pusteproblemer, og opplevelsen av å ikke få puste kan være noe av det som gir stressreaksjoner og sikkert også posttraumatisk stresslidelse. Også frykten for nye pusteproblemer kan være stressende og gi angst, sier overlege, psykiater og forsker Ann Færden ved Oslo universitetssykehus.

Psykisk sykdom øker korona-risikoen med 65 prosent

Studien viser også at personer som allerede hadde en mental sykdom, hadde 65 prosent høyere sannsynlighet for å bli diagnostisert med covid-19 enn de som ikke hadde dette fra tidligere. 

– Dette funnet var uventet og trenger nærmere undersøkelser. I mellomtiden bør det å ha en psykisk diagnose settes på listen for risikofaktorer for covid-19, sier Dr Max Taquet ved National Institute for Health Research, som også er en av forfatterne av studien, ifølge VG til britiske The Guardian.

Flere eksperter på mental helse sier at dette føyer seg inn i rekken av den stadig økende kunnskapen om at covid-19 kan påvirke hjernen og sinnet, og føre til en økende risiko for en rekke psykiske sykdommer.

LES OGSÅ: Hver dag øker antall innleggelser. En ting bekymrer ekstra: – dette er kritisk

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter