Hjem Dyr Disse ni ville dyrene kan du oppleve i Norge. Kan du gjette hvilke?
Dyr

Disse ni ville dyrene kan du oppleve i Norge. Kan du gjette hvilke?

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

De fleste vet at vi har en fantastisk natur her i landet vårt. Men visste du egentlig at vi har mange flotte, ville dyr også? Ingen grunn til å dra på kostbare safariturer til utlandet. Vi har like mange ville dyr her i vårt eget land.

NRK har laget en liste over ni ville dyr du kan oppleve i Norge. Vi begynner med den mest høytflyvende.

Havørn

havørn

Foto: Canva

Havørna er Norges største rovfugl. Og den er også den fjerde største ørna i hele verden. Havørna var nesten utryddet i Norge, men etter å ha vært fredet de siste 50 årene, finnes de nå langs hele kysten vår. Spesielt i våre tre nordligste fylker.

Elg

elg

Foto: Canva

Elgen er kanskje det mest kjente ville dyret vi har i Norge. Mange har dessverre fått et høyst ufrivillig møte med skogens konge på bilveien også.

Elgen finner du i store deler av landet: I skogen, på fjellet og i villahager. Det er flest elger i de store barskogene i Øst- og Midt-Norge.

Flaggermus

flaggermus

Foto: Canva

Skal du få med deg flaggermusa, må du holde deg våken til etter mørkets frembrudd.

Flaggermus finnes i hele landet, men det er flest i Sør-Norge, fordi her varer sommeren lenger, og det er dermed lenger insektsesong. Faggermusa trives godt i kulturlandskap og parker.

Bever

bever

Foto: Canva

Sporene etter bever er lett å oppdage. De gnager ned trær og bygger demninger. Beveren finnes i store deler av landet, men det er flest i Agder og Telemark.

På slutten av 1800-tallet holdt beveren på å dø ut over hele verden. Det var bare noen få hundre dyr igjen. Beveren ble fredet, og reddet i siste liten.

Moskus

moskus

Foto: Canva

Moskusene i Norge døde ut i løpet av siste istid. De moskusene vi har her nå, er etterkommere av dyr som ble hentet fra Grønland og satt ut i Norge på slutten av 1940-tallet.

I Norge finnes moskus bare på Dovrefjell, vest for E6 mellom Hjerkinn og Oppdal.

Spekkhogger og knølhval

spekkhogger

Foto: Canva

Spekkhoggere kan bli hele ni meter lange og er verdens største delfinart. Knølhvaler er enda større. Begge artene kommer regelmessig på besøk til norskekysten. Spesielt til kysten av Nord-Norge.

Ulv

ulv

Foto: Canva

Etter mange år med jakt på ulv, har de utviklet en veldig skyhet og en nesten overnaturlig evne til å unngå oss mennesker.

Men ulven er der. Det finnes omtrent 60 helnorske ulver, i tillegg til rundt 40 som flytter frem og tilbake over svenskegrensa.

Ulvene i Norge må holde seg innenfor en ulvesone som dekker Østfold, Oslo, Sørlige Akershus og sørøstlige Hedmark.

Brunbjørn

brunbjørn

Foto: Canva

Mange er redd brunbjørnen. Men den er faktisk mer vegetarianer enn kjøtteter, og den er faktisk livredd oss mennesker!

Det finnes omtrent 140 brunbjørner i Norge, fordelt mellom Hedmark, Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark. I Pasvik i Finnmark, finnes det nærmere 60 stykker.

Er du ikke typen til å gå på safari og se ville dyr selv, kan du benke deg foran TV-skjermen i stedet, og se på NRK-serien «Safari Norge».

LES OGSÅ: Fikk nærkontakt med ulv. Filmet hendelsen

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com