Hjem Nyttig Disse rettighetene har du dersom flyselskapet ditt kansellerer flyvningen ditt

Disse rettighetene har du dersom flyselskapet ditt kansellerer flyvningen ditt

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Sommeren er høytid for flyreiser. Heldigvis går reisen som regel knirkefritt, men dersom SAS eller et annet flyselskap kansellerer flyet, kan ferien fort bli et mareritt. Da er det greit å vite hvilke rettigheter du har.

Den siste tiden har flyreiser preget mediebildet. Uttalelsen fra Grønn Ungdom hvor de ønsker at alle nordmenn maks skal kunne ta to flyreiser i året skapte stort engasjement.

Det er ikke mer enn noen måneder siden SAS måtte kansellere 4000 flyvninger på grunn av at pilotene streiket. 300.000 reisende ble rammet av streiken. Mange måtte avlyse ferien sin, og mange ble sittende fast på destinasjoner de slettes ikke ønsket å være på lenger. For noen fikk det kritiske konsekvenser da de ikke rakk legetimer, operasjoner og liknende.

Men vet du egentlig hvilke rettigheter du har dersom SAS eller et annet flyselskap streiker eller av en eller annen grunn må utsette eller kansellere flyvningen din?

Du kan ha krav på opp til 600 euro

Dersom flyet ditt blir kansellert som følge av streik, uansett om det er SAS eller et annet flyselskap har du krav på følgende: Enten kan du kreve at flyselskapet refunderer billetten din. Eller du kan kreve at flyselskapet booker deg om til en annen flyvning, slik at du kommer frem så raskt som mulig. Eller du kan kreve å bli booket om til en senere flyvning, der den nye billetten skal ha samme vilkår som den opprinnelige billetten.

I tillegg til dette, kan du ha krav på kompensasjon opp til 600 euro, dersom flyet ditt har vært forsinket, kansellert eller overbooket i løpet av de siste tre årene.

Komplisert søknadsskjema

Dessverre kan det være veldig komplisert å kreve erstatning for din kansellerte flyvning. Og flyselskapene vil ofte prøve tilby deg en kupong mens du venter. Men tar du imot denne kupongen, kan det bety at du sier fra deg retten til å få kompensasjon.

fly

Det er lurt å vite hvilke rettigheter du har dersom flyet ditt blir kansellert. Foto: Canva

Når flyreisen ikke går helt som planlagt, kan nettjenesten AirHelp ta seg av alt det administrative arbeidet og kreve kompensasjon på dine vegne. De har spesialisert seg på å hjelpe flypassasjerer med å finne ut om de har krav på kompensasjon, og de hjelper deg gjennom hele søknadsprosessen.

Sjekk enkelt om du kan få kompensasjon

AirHelp har et helt team med bransjeeksperter som kjenner lovene inn og ut, slik at du slipper å bruke tid på å fylle ut skjemaer og kommunisere med flyselskapet. Alt de trenger for å skaffe deg pengene du har krav på, er flightnummer, e-postadressen din og et par andre opplysninger.

Om du er usikker på om flyvningen din er kvalifisert, kan du gå inn på nettsiden deres og klikke på «Sjekk kompensasjon-knappen». Da vil de sjekke den kansellerte  flyvningen, og gi deg beskjed om du har krav på kompensasjon.

Dette har du krav på

Så mye har du krav på dersom flyvningen din er forsinket eller kansellert:

  • 250 € for flyvninger som er forsinket med tre timer eller mer, og hvor den totale flydistansen er mindre enn 1500 km
  • 400 € for flyvninger som er forsinket med tre timer eller mer, og hvor den totale flydistansen er mellom 1500 og 3500 km (eller mer enn 1500 km innen EU).
  • 300 € for flyvninger som er mellom tre og fire timer forsinket.
  • 600 € for flyvninger som er forsinket med mer enn fire timer, og hvor den totale flydistansen er mer enn 3500 km (eller mellom en flyplass i EU og en flyplass utenfor EU).

 

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com