Hjem Dyr Disse rottene vil du gjerne se om katastrofen rammer: De kan være forskjellen på om du lever eller dør
Dyr

Disse rottene vil du gjerne se om katastrofen rammer: De kan være forskjellen på om du lever eller dør

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Alle som har hus og hytte vet at rotter er irriterende smidige og tar seg frem over alt – og dessuten er de også ganske smarte. Et forskerteam i Glasgow har nå trent opp rotter til å redde liv når jordskjelvet treffer.

Rotter som er trent for å gå inn i kollapsede bygninger når jordskjelv rammer kan være forskjellen på om mennesker som ligger begravd i restene av bygningene lever eller dør.

Det er forskeren Donna Kean fra Glasgow som står bak prosjektet som tidligere er omtalt av Good News Network.

Professor Kean har trent opp rottene til å bære bittesmå ryggsekker inn til eventuelt overlevende som ligger begravd under massene i et jordskjelv. Når rottene kommer frem til mennesker med de små rotte-ryggsekkene sine, som er fylt med kommunikasjonsutstyr, gir det nemlig redningsteamet muligheter til å snakke med overlevende.

Så langt har syv rotter blitt trent opp. Det høres kanskje beskjedent ut, men det tok kun to uker å få dem opp i ferdig utdannet fart svært få mennesker blir uteksaminert i.

For øyeblikket brukes hjemmelagde prototyperyggsekker som inneholder en mikrofon, og forskere sender dem inn i falske rusk.

Spesialiserte ryggsekker som inneholder mikrofoner og videoutstyr samt plasseringssporere vil bli laget slik at redningsteam skal kunne kommunisere med overlevende under ekte jordskjelv.

Donna Kean har vært basert i Morogoro i Tanzania, i ett år, hvor hun har samarbeidet med den ideelle organisasjonen APOPO i prosjektet som har navnet «Hero Rats» som på norsk betyr «helte-rotter»

Gnagerne til professor Kean vil få sjansen til å jobbe i felten når de snart sendes videre til jordskjelvutsatte Tyrkia for å jobbe sammen med et søk- og redningsteam.

Professor Kean som står bak prosjektet har studerte økologi ved Strathclyde University før hun fortsatte med en master ved University of Kent og tok doktorgrad ved Stirling University. Hun har opprinnelig vært interessert i adferden til primater. Men da hun skjønte hvor lærevillige rotter var, og hvor misforstått det er at dette er uhygieniske dyr, var hun solgt.

Professoren forteller at rottene er «sosiale» skapninger, og tror at arbeidet de kan gjøre vil redde liv.

Til sammen vil 170 rotter blir trent for prosjekter der rottene med sin sylskarpe luktesans ikke bare kan finne jordskjelvsrammede mennesker, men også landminer og lukten av tuberkulose.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com