mandag, januar 24, 2022

Disse sangene får vi oftest på hjernen

Mest lest nå

Du har helt sikkert opplevd å få en sang på hjernen. Det kan ofte være skikkelig irriterende.

Har du i tillegg har opplevd å få sanger på hjernen som du egentlig ikke liker? Eller er det ofte de samme sangene du «plages» med? Det er forskjellige teorier om hvorfor dette skjer.

Forskning.no skriver om hvilke typer sanger som oftest fester seg på hjernen. Sangene har som oftest en høy grad av harmoni, noe som skaper forutsigbarhet. Hjernen elsker nemlig å kjenne igjen mønstre i lyder og i bilder, står det i artikkelen.


Og klarer du slutte å tenke på sangen, så vil hjernen spille den av igjen dersom du plutselig blir minnet på den igjen.

Det er vanlig å få irriterende sanger fra radio og TV på hjernen, sanger du elsker, eller sanger du egentlig ikke liker. Barnesanger som du kjente da du var liten er også vanlig at hjernen spiller av om og om igjen.

Foto: canva.com

Hvordan tvinge hjernen til å «glemme» sangen

Forsker på hukommelse og universitetslektor for universitetet i Tromsø, Martin Bystad forklarer til KK hvordan vi kan få hjernen til å tenke på noe annet enn den sangen som har festet seg, og han mener at det ikke hjelper å prøve å unngå den. Han sammenligner det med å forsøke å ikke tenke på en isbjørn i ett minutt:

» Jo mer vi forsøker å ikke tenke på isbjørnen, jo vanskeligere blir det å kvitte seg med den. Det er heller lurt å la sangen man får på hjernen bare være der,og bare observere sangen uten å gjøre noe med den. For da forsvinner den av seg selv. For noen kan det være nyttig å avlede seg, for eksempel ved å tygge tyggis eller å høre på en annen sang».

Disse sangene fester seg oftest på hjernen

Mellom 2010 og 2013 spurte forskerne 3000 personer om hvilke sanger de oftest fikk på hjernen i følge en studie som ble gjort ved Durham University i England.

Her er listen, virker det kjent?

  1. «Bad Romance» – Lady Gaga
  2. «Can’t Get You Out of My Head» – Kylie Minogue
  3. «Don’t Stop Believing» – Journey
  4. «Somebody That I Used to Know» – Gotye
  5. «Moves Like Jagger» – Maroon 5
  6. «California Gurls» – Katy Perry
  7. «Bohemian Rhapsody» – Queen
  8. «Alejandro» – Lady Gaga
  9. «Poker Face» – Lady Gaga

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

Følg oss på sosiale medier

134,608FansLik
1,600FølgereFølg
246FølgereFølg
.

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter