Hver dag reiser flere hundre tusen nordmenn med kollektivtransport, og det er få ting som gjør mennesker mer aggressive enn folk som ikke følger kollektivtrafikkens uskrevne regler for hvordan man skal oppføre seg.

Disse «reglene» er relativt særskilte for oss nordmenn som setter stor pris på å bevare vår intimsone og ikke er glade i tørr prat, og kan ofte virke forvirrende for turister og tilflyttende.

Du kan også koke ned essensen av disse «reglene» til at du må huske at du ikke er alene på bussen, selv om du later som, og ta hensyn til dine medpassasjerer. Om det er for mye å be om, så hva med større fokus på normal folkeskikk i det minste?

Det er ingen av oss som egentlig liker å være her, så hvorfor ikke jobbe sammen for å sørge for at turen blir så behagelig som mulig?

Så her er 11 regler vi har kommet fram til burde vært innført. Om vi har glemt noen(og det har vi sikkert) bidra gjerne i kommentarfeltet:

1. Ikke snakk med sidemannen

Dette er den viktigste av alle de uskrevne reglene når man reiser kollektivt. Vi nordmenn snakker ikke med hverandre når vi sitter på buss eller trikk, og vi er alle mest komfortable når dette er tilfellet.

Det spiller ingen rolle om dere sitter sammen i tre timer eller ti minutt, man trenger ikke anerkjenne noe mer enn med et høflig nikk eller et nøytralt smil når man setter seg ned.

Det er få ting som irriterer folk mer enn andre folk som insistererr på å tørrprate med fremmede på bussen/trikken. Plugg inn ørepluggene og se ut av vinduet som alle andre i stedet for å plage sidemannen.

2. Hvis det er et ledig dobbelsete, sett deg der

I tråd med punkt 1: Når du kommer på bussen setter du deg innerst på et ledig dobbelsete (ikke sett deg ytterst, det er bare dårlig gjort).

Om det ikke er noen ledige dobbelseter, og du bare skal en kort strekning, så kan du stå (med mindre du har en veldig god unnskyldning) eller om du er nødt, sette deg ved siden av noen. 

Det du aldri skal gjøre er å sette deg ved siden av noen på et dobbelsete, om det er andre ledige dobbelseter.

Sidemannen kommer til å tro at du er gal og sende deg stygge sideblikk hele turen. 

3. Ikke spill høy musikk

Sukk. Hvorfor gjør folk dette? Dette gjelder spesielt ungdommer som sitter i grupper på trikk eller buss, og ikke tar noen form for hensyn til andre passasjerer. 

Det er ingen passasjerer som vil høre på det du hører på, og det provoserer voldsomt når folk helt uten skam spiller musikk høyt fra elendige telefonhøytalere.

Nesten like irriterende er det med folk som bruker headsett eller øreplugger som ikke er lydtett, sånn at lyden lekker ut til de som sitter i nærheten.

4. Vær nøye med hygiene

Hvis du har vært på treningssenteret og skal ta bussen eller trikken hjem, vær så snill å dusj først. Intens svettelukt på buss/trikk er noe av det mest ubehagelige som finnes.

På den andre siden er det heller ikke spesielt deilig å sitte i nærheten av gutter og jenter som lukter som om du har badet i parfyme. Mange er allergiske mot parfyme så det kan være greit å ta litt hensyn til dette. 

5. Hjelp folk med trillevogner og gi plass til eldre

Det er få ting som er mer provoserende enn folk som ikke hjelper folk med å få trillevognen ombord på trikken eller bussen.

Hvis du står med utgangen, så er det din plikt å hjelpe til. Ikke lat som om du ikke ser at de sliter, hjelp dem og så kommer vi oss alle kjappere fram.

Og mens vi er inne på normal folkeskikk, hvis det kommer eldre mennesker på en full buss/trikk, så gir du dem plassen din. Det er veldig få godkjente unnskyldninger her, og hvis du ignorerer dem, så er du et rasshøl. Enkelt og greit.

6. Ikke snakk høyt i telefonen

Det er vanskelig å forstå hvorfor så mange insisterer på å gjøre dette, men folk som velger å ha lange, høylytte og gjerne personlige samtaler på telefonen omgitt av fremmede må ta seg sammen.

Hvor viktig er egentlig den samtalen? Trenger vi alle å høre den? Kan den vente i ti minutt til du går av trikken/bussen? Sannsynligvis.

7. Ha busskortet/billetten/pengene klar

Grunnen til at man reiser kollektivt er for å spare miljøet, spare penger og for det skal være et kjapt og enkelt alternativ til bil.

Det tuller litt med effektiviteten av systemet når ingen har klar billetten i det de går på trikken/bussen og blir stående å blokke døra mens de graver i lommer og vesker etter pengeboka.

Hvor vanskelig er det egentlig å finne den fram når du ser trikken/bussen komme?

8. Ikke ta for mye plass

Hvis bussen/trikken er stappfull, må du ofre intimsonen. Det blir trangt og klamt, og du kan ikke la veska/sekken/matposene din få en egen sitteplass.

Dessuten er det direkte dårlig gjort å tvinge noen til å måtte be deg om å flytte den. Du vet at bussen/trikken er full, lag plass. Det kalles kollektivtransport for en grunn. 

9. Ikke stirr

Vel, du både kan og burde se ut vinduet eller på mobilen og late som det ikke er mennesker rundt deg, men ikke stirr på menneskene du reiser med.

Det er ekstremt ubehagelig, spesielt om du sitter vendt «feil» vei og har noen som sitter rett vei som stirrer på deg hele turen. Hjelpes. 

10. Ikke spis mat

Det finnes noen unntak, men generelt er mat på buss/trikk er skikkelig uting. Spesielt mat som smuler, griser eller lukter sterkt (makrell i tomat er ikke lov i offentlig rom).

Det er to problemer med folk som spiser mat på bussen. Det ene er at det ofte blir ubehagelig for sidemannen eller at det blir så mye gris at du ødelegger dagen til den neste personen som skal benytte seg av setet. 

11. Plukk opp etter deg

Folk som kliner tyggis under eller på seter, kaster snus på gulvet, lar emballasje eller flasker ligge igjen på seter burde ikke få lov til å ta buss.

Moren din er ikke her for å plukke opp etter deg, og dette er et tilbud for alle, som alle skal ha glede av.

Det er som regel alltid søppelbokser på busser og trikken, så bruk normal folkeskikk og ta meg deg søpla de når du går av på stoppet ditt.

Om alle hadde fulgt reglene over, så har jeg stor tro på at antall mennesker som reiser kollektivt hadde økt.