in

Disse vanene kjennetegner intelligente mennesker

Er du litt rotete, legger deg sent og prater med deg selv? Det kan være tegn på at du rett og slett bare er intelligent.

Mange er uenige om hvordan man skal måle intelligens. Men uansett om man er tilhenger av tester eller ikke, så er det ikke bare ikke til å komme bort fra at noen rett og slett ER litt smartere enn  andre. Og ifølge det svenske nettstedet MåBra er det en del vaner og personlighetstrekk smartingene ofte har til felles:


1. De er litt rotete
Studier viser at rotekopper oftere har høy IQ. Smarte mennesker er gjerne kreative og bruker heller energien på nyskaping og nytenking i stedet for å rydde huset. Og det virker også motsatt vei:


– Å ha det rotete ser ut til å inspirere og fremme kreativitet. Du bryter rett og slett gamle tankemønstre. Hvis du har orden og orden hjemme, er det sannsynlig at velger trygghet fremfor det usikre, sier psykologforsker Kathleen Voghs ifølge MåBra.

2. De legger seg sent

Søvn er viktig for at vi skal kunne prestere optimalt. Likevel har forskere funnet at personer med høy IQ ofte legger seg senere enn andre. Noen mener forklaringen er basert på evolusjonsteorien – siden natten er mørk og farlig måtte de som var oppe sent være mer intelligente. Andre mener det rett og slett skyldes at de er introverte og er sent oppe for å tenke i fred.

3. De liker å være alene

Studier viser at intelligente mennesker setter pris på sitt eget selskap har mindre behov for å omgås andre.

4. De snakker noen ganger for seg selv

Å snakke med deg selv betyr ikke nødvendigvis at du er surrete, det kan også være et tegn på at hjernen din er så opptatt med å behandle ulike problemer og ideer at du bare begynner å mumle til deg selv.

5. De leser mye

Intelligente mennesker leser mye og liker å fokusere på et bestemt emne. Samtidig er de også interessert i å lære nye ting og utvide horisonten. Dette bedrer dessuten også hukommelsen, fremmer analytiske evner og gir et større ordforråd.

6. De holder vekten og trener regelmessig

Utallige studier bekrefter at fysisk aktivitet er viktig både for prestasjon og velvære. I en fransk studie måtte forsøkspersoner med overvekt og normalvekt utføre en ordtest for å se sammenhengen mellom vekt og hjernekapasitet. Resultatene viste at personer med BMI over 30 kun husket 44 prosent av ordene mens personer med BMI under 20 husket 56 prosent.

7. De er litt glemsomme

Forskning viser at alle prosessene som surrer i hodet på intelligente menneskers gjør at de noen ganger kan glemme andre ting de oppfatter som litt mindre viktige – som hvor de la nøklene eller at barna skulle ha utedag på skolen.

8. De er ydmyke og anerkjenner uvitenhet

Intelligente mennesker er ydmyke i møte med tingenes kompleksitet og ser en sak fra ulike perspektiver. De er derfor ikke redde for å si «Jeg vet ikke».

En studie viste at jo mindre intelligent du er, jo mer overvurderer du dine egne evner. Et av eksperimentene i studien viste at de studentene som fikk de dårligste resultatene på en prøve overvurderte kraftig hvor mange spørsmål de svarte riktig på. De studentene som presterte best undervurderte derimot litt hvor mange riktige svar de hadde.

9. De er sarkastiske og setter pris på svart humor

Sarkastiske vitser blir ikke verdsatt av alle – og en grunn er at det å forstå sarkasmen faktisk krever høyere intelligens. Forskere har funnet koblinger mellom sarkasme og kreativitet og oppdaget at sarkastiske mennesker er smartere enn gjennomsnittet, samt at folk som liker svart humor er mer intelligente enn andre.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

9 grunner til at besteforeldre er så viktig i et barns liv

Lege oppfordrer alle til å ta influensavaksinen: – Influensa tar årlig flere liv i Norge enn det koronapandemien har gjort til nå