I Norge rammes ca. 12 000 personer av hjerneslag hvert år, det er tilsvarende rundt 40 nye tilfeller hver dag.

Slag er navnet for hjerneinfarkt (blodpropp i hjernen og hjerneblødning). Det sies at dersom du videreformidler informasjonen nedenfor til ti personer, kan du redde ett liv. Det tar bare ett minutt å lese.

En nevrolog sier at dersom han kan behandle ett slagoffer innen tre timer, kan han redde personen. Trikset er å identifisere ett slag og få hjelp til pasienten innen tre timer, noe som er vanskelig hvis man ikke vet hva man skal se etter. Mistenker du at noen rundt deg er rammet av et slag? Gjør følgende:

1. Be personen om å le. Har han fått slag så vil han ikke klare det, eller så henger ikke hele munnen med, leppen vil henge ned på siden.

2. Få han til å si en fullstendig mening. Å artikulerer går ikke an dersom man har fått et slag –  utydelig tale er et varseltegn.

3. Be han strekke ut armene rett opp i luften. Har personen fått slag, vil han ikke klare dette. Armene vil stoppe halvvegs.

4. Be han strekke ut tungen. Er han rammet, vil tungen vri seg.

Det viktigste: Ring ambulanse! Dersom du er i nærheten av en person som viser noen av tegnene over, er det livsviktig at du ringer etter hjelp med en gang.

Disse symptomene er vanlige dersom man har fått slag:

Lammelser i ansikt, ermer og ben

Forvirring

Problemer med syn og tale

Svakhet eller svimmelhet

Kraftig hodeverk uten kjente årsaker.

DEL denne informasjonen videre med alle du kjenner – det kan redde liv!