in

DNA-et som ble sentralt for å felle Kristiansen kan stamme fra obduksjons-lege

skjermdump YouTube

Et ukjent DNA som kunne matche Viggo Kristiansen, men også matcher mer enn halvparten av den mannlige befolkningen i Norge, var sentralt for å dømme Viggo Kristiansen i Baneheia-saken.

13. september 2000 ble Viggo Kristiansen pågrepet for drapene på Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10). Siden har han sittet i fengsel. I fjor vinter kom nyheten om at den mye omdiskuterte saken gjenåpnes.

Den nye etterforskningen i Baneheia-saken viser funn av Jan Helge Andersens DNA på begge jentene. Han ble dømt for drap på den yngste jenta, og medvirkning til voldtekt av begge ofrene i Baneheia i Kristiansand 19. mai 2000. Han har bare innrømmet handlinger mot det yngste offeret, Stine Sofie Sørstrønen (8).


Det er ikke funnet DNA-spor etter Viggo Kristiansen som hele tiden har nektet enhver befatning med drapene og overgrepene. Han sier at hans daværende bestevenn, Jan Helge Andersen, uriktig har forklart ham inn i saken.

Det er imidlertid gjort funn av DNA-spor som ikke kan tilhøre Jan Helge Andersen. Dette ukjente DNA som kunne matche Viggo Kristiansen, men som også matcher mer enn halvparten av den mannlige befolkningen i Norge, ble sentralt for å dømme Viggo Kristiansen i Baneheia-saken. De mente at DNA-beviset viste at det var to menn på åstedet, og hvis det ikke tilhørte Kristiansen, hvem tilhørte det da?

Nå skriver TV 2 at minst ti menn som hadde befatning enten med jentene eller åstedet i Baneheia-saken, har DNA-typen som ble sentral for å dømme Viggo Kristiansen (42) for drapene.

Da saken ble gjenopptatt satte politiet inn mye ressurser på DNA-sporene, og har hentet inn DNA-prøver fra Andersen, Kristiansen samt en rekke personer som av naturlige årsaker hatt befatning med ofrene, åstedet eller begge deler.

Politiet ønsket svar på hvilke andre menn som har DNA-typen som bidro til at Kristiansen ble domfelt. DNA-smitte er nemlig ikke uvanlig i straffesaker, og for politiet som har jobbet med den gjenopptatte Baneheia-saken har dette vært en av teoriene.

Halvparten av mennene som har avgitt referanseprøve, viser seg nå å ha den samme verdien som Kristiansen i den aktuelle DNA-markøren. Blant dem er rettsmedisiner som obduserte de to jentene og en annen person som var med på obduksjonen, opplyser TV 2.

LIK SOSIALNYTT PÅ FACEBOOK

Samtidig har politiet ifølge TV-kanalen funnet en delprofil med DNA som er forenlig med rettsmedisiner på leggen til en av de drepte jentene. Delprofilen er ikke forenlig med Kristiansen, Andersen eller noen av de andre som har avlagt referanseprøve.

I en SMS til TV 2 sier rettsmedisiner som sto for obduksjonen at «eliminasjonsprøver fra ansatte er standard prosedyre i rettsgenetisk virksomhet for å eliminere mulighet for kontaminering.»

Under rettssaken ble det aldri opplyst at DNA-typen som bidro til å domfelle Kristiansen, også er forenlig med to personer som arbeidet med obduksjonen.

Prøvde å gjenåpne saken seks ganger

Da det i fjor vinter ble kjent at saken skulle gjenåpnes sa Viggo Kristiansens advokat Arvid Sjødin at avgjørelsen tyder på at Kristiansen, som seks ganger tidligere har forsøkt å få saken åpnet, burde fått gjenåpnet saken allerede for ti år siden.

– Beslutningen om gjenåpning vil bety at Viggo Kristiansen, etter å ha tilbrakt halve livet sitt bak murene, omsider kan få en reell anledning til å forsvare og renvaske seg for anklagene – og samtidig kunne etablere seg som vanlig samfunnsborger, om enn med nesten 21 års forsinkelse, sa Sjødin da det ble kjent at Baneheia-saken omsider skulle etterforskes på ny.

Oslo-politiet har overtatt etterforskingen

Det er Oslo-politiet som etterforsker drapene på Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) på nytt etter at saken ble gjenåpnet.

DNA-profiler har vært et sentralt element i etterforskningen.  

Trond Kristiansen, storebror til Baneheia-dømte Viggo Kristiansen, har forståelse for at denne saken er forferdelig vond for de etterlatte.

– Jeg kjenner på en veldig lettelse og en glede. Både på egne vegne, Viggos vegne og kanskje særlig på mine foreldres vegne, sa Trond Kristiansen når han snakker med TV2 vel et døgn etter at det ble kjent at Baneheia-saken skulle gjenåpnes.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Lothepus med nytt prosjekt : – Skal bli Norges tøffeste

1000 nye krefttilfeller årlig kan knyttes til alkohol