Hjem Nyheter Dødstallene etter jordskjelvet fortsetter å øke: 3000 døde, mange skadde

Dødstallene etter jordskjelvet fortsetter å øke: 3000 døde, mange skadde

Mandag kveld er 3000 mennesker bekreftet døde etter jordskjelvet som gikk i Tyrkia og Syria natt til mandag. Svært mange er skadet.

Temperaturen i de jordskjelvrammede delene av Tyrkia og Syria er meldt til å krype ned mot 10 minusgrader utover uka. Samtidig er det mange mennesker som fortsatt ikke er funnet i ruinene etter det voldsomme jordskjelvet som gikk natt til mandag og målte 7,8 på richters skala.

Det kraftige skjelvet kunne også merkes i Libanon, Syria, Kypros og Israel.

Jordskjelvet er det kraftigste som har rammet Tyrkia på over 100 år.

Tyrkias katastrofe- og beredskapsbyrå (AFAD) har bedt om internasjonal hjelp. AFAD skriver i en uttalelse at de trenger hjelp med søk- og redningsarbeidet

Samtidig som regionen har blitt rammet av et ekstremt kraftig jordskjelv, så ventes det mer regn, snø og storm de neste dagene. Dette kan gjøre redningsarbeidet svært krevende.

– I dag og i morgen handler det om å få folk ut av sammenraste bygninger. Det er sånn liv kan reddes nå, sier programsjef Håkon Jakob Røthing i Røde Kors til Aftenposten.

Dødstallene vil trolig fortsette å øke

Antallet omkomne stiger time for time. Mandag kveld rundt kl. 21 hadde antall døde passert 3000, meldte Reuters. Tyrkias visepresident forventer at dødstallene vil fortsette å øke.

– Det er fortsatt potensiale for ytterligere kollapser som vil skje, så vi ser ofte at tallene ender i størrelsesorden på omtrent en åtte gangers økninger i forhold til de første tallene, sier WHOs beredskapsoffiser for Europa, Catherine Smallwood, ifølge BBC til nyhetsbyrået AFP.

Hun legger til at de alltid ser det samme med jordskjelv, dessverre: De første rapportene om antall mennesker som har omkommet eller som har blitt skadet vil øke betydelig i uken som følger.

Dårlig vær gjør redningsarbeidet vanskelig

– Dårlig vær gjør det enda vanskeligere å jobbe. Redningsarbeiderne klarer nok å gjennomføre oppdraget, men kaldt vær gjør at de som ville ha overlevd kan fryse ihjel, sier Røthing til Aftenposten.

Verst er situasjonen i den opprørskontrollerte Idlib-provinsen nord i Syria.

– Hele nabolag er jevnet med jorden. Vi mangler alt her, sier hjelpearbeideren Bassam Al Ahmad til NRK på telefon fra Idlib.

Mange av husene var kraftig svekket før skjelvet etter over ti år med krig. Da skjelvet kom ramlet husene sammen.

– Vi hører rop fra ruinene og sliter med å nå frem til de overlevende, sier Al Ahmad.

Skjelvet som rammet natt til mandag var på 7,8 på richters skala, og mandag formiddag kom et etterskjelv på 7,5. Episenteret var i nærheten av millionbyen Gaziantep i provinsen med samme navn.

Det er meldt om flere titalls etterskjelv i regionen.

Ikke melding om norske borgere som er berørt

Utenriksdepartementet sier til Dagbladet at de er i kontakt med ambassader i den rammede regionen etter jordskjelvet.

– Ambassadene forsøker å finne ut om norske borgere er berørt, sier pressevakt Mathias Rongved.

– Vi har så langt ikke informasjon om at norske borgere er rammet, men situasjonen er uoversiktlig, legger han til.

Store humanitære behov

– Dette er en enorm tragedie for alle som er rammet. Jeg  kondolerer alle som har mistet sine kjære, og mine tanker går nå til de som er skadet og alle som er berørte, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt i en pressemelding fra den norske Regjeringen mandag.

Utenriksdepartementet har vært i kontakt med den tyrkiske ambassaden i Oslo, og sagt fra at Norge står klare til å bidra i hjelpearbeidet. 

– Det er allerede klart at det er enorme humanitære behov som følge av jordskjelvet i Tyrkia og Syria i natt. Dødstallene er høye. Utenriksdepartementet har gitt Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap klarsignal om at personell kan sendes fra Norge innen 24 timer, sier Huitfeldt. 

Norge gir i år til sammen 500 millioner kroner til FNs nødhjelpsfond (Cerf) og Røde Kors-føderasjonens nødhjelpsfond (DREF). Denne støtten kan brukes ved behov.  

– Norge støtter allerede FN, Røde Kors-bevegelsen og norske humanitære organisasjoner slik at de er i stand til reagere umiddelbart, sier Huitfeldt. 

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com