Skogsturen kunne blitt fatal for hunden til den tidligere langrennsløperen Astrid Uhrenholdt Jacobsen (34).
Astrid Uhrenholdt Jacobsen var nylig på skogstur med hunden Dovre. Det endte med noen dramatiske døgn etter at hunden traff en hoggormene som har kommet ut av vinterdvalen.
– Jeg gikk tur med den i bånd på en skogsbilvei. Han snuste bare i grøftekanten og kom plutselig hoppende opp på veien og ristet på hodet. Det var veldig åpenbart at han enten hadde blitt bitt eller stukket av noe, forteller Uhrenholdt Jacobsen til Nettavisen.
Og hun skjønte raskt hva som hadde skjedd. Kort etter at hunden skvatt tilbake fikk hun øye på en hoggorm på vei opp fra grøfta.
Hoggormbitt kan potensielt være dødelig, så den tidligere langrennsstjernen skjønte hun måtte reagere hurtig. Mens turfølget hennes fikk tak i nærmeste veterinær roet Jacobsen ned Dovre og bar ham tilbake til bilen. Derfra bar det rett til dyrlegen.
Dovre reagerte kraftig på bittet. Selv om han raskt fikk behandlig av veterinær, noe Uhrenholdt Jacobsen mener var avgjørende for at det tross alt gikk bra, så fikk hunden en voldsom hevelse på halsen.
– Han måtte to runder til veterinær og ble tiltagende dårlig de første 24 timene. Men han berget akkurat med god hjelp fra fagfolk. Nå har han sluttet å kaste opp og hevelsen og blødningen har gått tilbake. Han ser normal ut, forteller hun til Nettavisen.
2020 ble et rekordår for antallet hoggorm-bitt. Giftinformasjonen fikk inn 521 henvendelser om hoggormbitt i 2020. Det tilsvarer en økning på hele 46 prosent fra året i forveien. Mye tyder på at også 2021 kan bli et travelt år på legevakten.
Det er ikke belegg for å hevde at verken året i år eller fjoråret er et «hoggorm-år». Det er omtrent like mange hoggormer som det har vært året før og året før der igjen. Økningen i antallet henvendelser rundt bitt skyldes nok rett og slett at folk har brukt naturen mer.
Dette er kjørereglene dersom du blir bitt av hoggorm:
1. Ta kontakt med folk, enten det er noen kjente via telefon eller noen i umiddelbar nærhet, slik at du har noen som kan bistå deg. Virkningene av hoggorm-bitt kan nemlig forsterke seg etter noen timer, og i verste fall kan du besvime og gå i koma.
2. Hånden eller foten er de vanligste bittområdene. Ta et skjerf eller gassbind du har for hånden og surr oppover armen ovenfor bittstedet. Ikke veldig stramt, men fast. Giften sprer seg i lymfesystemet. Så om du surrer fast, men ikke stramt, strømmer blodet mens lymfesystemet stopper opp.
3. En hovedregel om du mistenker at du er blitt bitt er å alltid ta kontakt med Giftinformasjonen på telefon 22 59 13 00. De kan vurdere hvor du er bitt, symptomene og om du er i risiko.
(Kilde: Huslig.no)