Hjem Helse Forskning: Derfor må du slutte med syting og klaging!

Forskning: Derfor må du slutte med syting og klaging!

Del
X

Ingen liker å være rundt folk som alltid sutrer og klager. Det kan virke temmelig ufarlig å lufte ut litt frustrasjon, men om det å uttrykke negative følelser blir en vane kan det faktisk være helseskadelig.

Det viser seg at konstant klaging ikke bare vil få folk rundt deg til å tørke vekk, men det kan faktisk være fysisk skadelig for kroppen din.

At det å syte og klage ikke gjør ditt eget humør noe bedre er nå en ting. Folk rundt som må høre på det blir nok heller ikke glade. Men konstant klaging skader mer enn humøret: Det kan ha stor innvirkning på hjernefunksjoner, og være fysisk skadelig.

ABCs tv-kanal WKBW Buffalo har funnet fem forskningsfunn som dokumenterer hvor skadelig det er å syte og klage:

1. Ond spiral

Jo mer du klager, jo mer sannsynlig er det at du vil tenke negative tanker senere.

Hver gang du klager, forsterker du denne type tankemønstre i hjernen slik at det fysisk blir lettere og mer sannsynlig at du vil få denne reaksjonen igjen. Negativ tenkning avler rett og slett mer negativ tenkning. I dagligtale kjenner vi det gjerne som «vanens makt».

2. Det kan skade hukommelsen din

MR-skanninger viser at konstant klaging kan føre til at hippocampus krymper. Dette er den delen av hjernen din som er ansvarlig for kognitiv funksjon,.

En reduksjon av hippocampus fører til svekket hukommelse og det vil også svekke evnen til å tilpasse seg nye situasjoner. Dette kan oppstå etter bare noen få dager med stress og føre til langvarig skade.

3. Det øker nivåene dine av stresshormonet kortisol

Når du klager, øker du nivåene av kortisol, også kjent som stresshormonet. Kronisk høye nivåer av kortisol kan føre til en rekke helseproblemer, som blant annet økt risiko for depresjon, fordøyelsesproblemer, søvnproblemer, høyere blodtrykk og til og med økt risiko for hjertesykdom.

klaging
Det finnes en rekke grunner til hvorfor du ikke bør syte og klage. Foto: Canva

4. Det kan forkorte levetiden din

En studie publisert i Archives of General Psychiatry, som er omtalt av nettstedet Live Science, konkluderte med at optimister lever lenger enn pessimister. Optimistene har 55 prosent lavere risiko for død generelt, og 23 prosent lavere risiko for å dø av hjertesvikt.

Og er du mann er dette enda viktigere: Sammenhengen mellom optimisme og levetid var nemlig forsterket blant mannlige studiedeltakere enn blant kvinnelige.

5. Dårlig humør smitter

Ingen ønsker å være rundt ubehagelige mennesker. Om du har for vane å klage vil du kanskje ha oppdaget at det samme gjelder omgangskretsen din. Dersom du lytter til noen som klager, gjør det også deg mer negativ.

Som de sier, krake søker make… så hvis du vil ha mer positivitet inn i livet ditt må du se etter folk som holder de sure tankene sine for seg selv.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com