Hellas er fremdeles et av de absolutt mest populære reisemålene til nordmenn. Vi elsker strendene, maten, de blåhvite husene og den greske musikken. Men har du noen gang tenk over hvordan grekerne behandler landets dyr?
Hilde Ertesvåg og familien var nylig i Naxos på det som skulle være en idyllisk familietur. Ferien fikk imidlertid en ekkel bismak da nordmennene oppdaget hvordan dyrene på Naxos ble behandlet.
I en epost til Sosialnytt (som også er sendt til reiseselskapet Apollo) skriver Hilde:
Vi er nettopp kommet hjem fra en flott ferie på Naxos og vil takke for en fin tur med dere.
Vi ser at dere omtaler Apollo som et reiseselskap med kjærlighet til Hellas og at dere legger stor vekt på ansvar, natur og miljø. Vi vil derved også tenke at dere er opptatt av dyrevelferden i dette landet.
Vi har også stor forkjærlighet for Hellas og har vært der mange ganger. Denne gangen ble noe av den gode ferieopplevelsen ødelagt fordi vi var vitne til et dyrehold som vi fant svært kritikkverdig. På et tørrsvidd jorde like ved hotellet ,- Naxos holidays hotell,- gikk der en flokk sauer. Vi (to voksne, seks ungdommer) ble svært sjokkerte da vi så at mange av disse hadde beina bundet sammen.
Sauene og små geitunger hadde en svært dårlig og haltende gange grunnet dette. Uansett bakgrunn for at de hadde bundet beina på dyrene gav dette oss en opplevelse av direkte dyremishandling.
Vi tok saken opp med Apollos reiseleder. Hun kjente ikke til dette, men var enig med oss i at dette var helt uakseptabelt og hun sa hun ville gå videre med saken. Dyrene virket også helt «ihjelsultne». Vi gav dem noe å spise , men dette var selvsagt langtfra nok. Det var ikke mulig å observere om de hadde tilgang til vann.
Da vi leide bil, så vi flere andre steder dette forferdelige synet, sauer med sammenbundne bein på varme, tørrsvidde jorder.
Vi observerte også mange kyr og hester som stod bundet på steikende varme jorder med korte tau rundt halsen uten mulighet til å søke skygge. De stod der både når vi kjørte ut om morgenen og når vi kom igjen seinere på ettermiddagen.
Alt i alt opplevde vi et dyrehold som vi må kalle dyremishandling.
Vi håper på en tilbakemelding fra dere vedr. denne saken. Gjør Apollo noe for å få endret på disse uakseptable forholdene? Har dere forslag til hva vi som turister kan gjøre for å påvirke når det gjelder dyrevelferden?
Apollo svarer på følgende måte:
Ansvarsfull og bærekraftig turisme er en av Apollo’s viktigste verdier. Nettopp på grunn av dette inngikk vi i 2014 et samarbeid med World Animal Protection, som første reisearrangør i Norge. Vi stoppet dermed flere av selskapets utflukter som involverer dyr og hvor dyr kan lide overlast – og innførte langt strengere etiske retningslinjer til leverandørene av utfluktene våre. Dette er et pågående arbeid, men vi har kommet langt. Pr. dags dato er vi i gang med å fjerne utflukter til forskjellige dyreparker og lignende som ikke tilfredsstiller kravene våre, i samarbeid med WAP.
Grunnen til at vi valgte å gjøre dette er rett og slett fordi vi over lengre tid har fokusert sterkt på bærekraftig turisme – og ikke minst fordi vi både internt hos Apollo og hos våre kunder har et sterkt engasjement for dyrevelferd.
Allikevel er det dessverre vanskelig for oss å ha kontroll/påvirkningskraft når det kommer til dyrevelferden på destinasjoner i vårt program. Vi kan gjøre konkrete tiltak når det kommer til valg av leverandører/samarbeidspartnere men hva privatpersoner velger å gjøre eller hvordan et land forholder seg til dyrevelferd er dessverre vanskelig for oss å kontrollere.
Det er flott at dere har tatt dette opp med våre ansatte på reisemålet. Vi har videresendt e-posten din til våre representanter på Naxos. Dersom dette er noe de kan gjøre noe med vil de ta tak i saken.
Sosialnytt vil presisere at man ikke bør skjære all grekere over en kam. Innbyggerne i Hellas er kjent som et folkeslag som er glad i dyr. Men metoden man benytter på husdyr som kuer, sauer og geiter tar vi sterk avstand fra.
Vi har gjennom flere henvendelser fått bekreftet at det er mange nordmenn som reagerer på måten dyr behandles i Hellas. Det eneste som nytter er å si i fra. Turister er viktig for Hellas, og dersom mange nok reagerer negativt på en sak som dette må kanskje grekere gjøre noe med dyrevelferden sin. Opplever du dyremishandling i Hellas? Dokumenter hendelsene med bilder og meld i fra til reiseselskaper eller dyreorganisasjoner. Del gjerne denne oppfordringen videre.