Hjem Kjendisnytt Dronning Margrethe av Danmark abdiserer

Dronning Margrethe av Danmark abdiserer

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Dronning Margrethe har i sin nyttårstale kunngjort at hun den 14. januar 2024 går av som dronning av Danmark og overlater tronen til Kronprinsen.

– Jeg hadde ikke sett noe sånt komme. Det er ikke noe tradisjon for at skandinaviske monarker abdiserer, sier forfatter og kongehusekspert Kristin Storrusten til VG.

Dat var i årets nyttårstale Dronning Margrethe av Danmark kom med den overraskende nyheten.

I talen sier hun «Om 14 dager har jeg vært dronning av Danmark i 52 år. Så lang tid går ikke sporløst for noe menneske – ikke engang meg! Tiden går, og «sykdommene» øker. Du takler ikke lenger de samme tingene som du en gang kunne. I februar i år gjennomgikk jeg en omfattende ryggoperasjon. Det gikk bra, takket være det dyktige helsepersonellet som tok seg av meg. Driften ga selvsagt også anledning til å tenke på fremtiden – om tiden var inne for å overlate ansvaret til neste generasjon»

Deretter kommer den sjokkerende kunngjøringen:

«Jeg har bestemt meg for at nå er det rette tidspunktet. 14. januar 2024 – 52 år etter at jeg etterfulgte min elskede far – går jeg av som dronning av Danmark. Jeg overlater tronen til min sønn kronprins Frederik.»

Dronning Margrethe har vært Danmarks dronning i 52 år. I skandinavia er tradisjonen at man sitter livet ut, men denne tradisjonen endret den danske Dronningen i kveld:

«I kveld vil jeg først og fremst si takk. Takk for den overveldende varmen og støtten jeg har fått gjennom årene. En takk til de skiftende regjeringene, som det alltid har vært givende å samarbeide med, og til det danske parlamentet, som alltid har møtt meg med tillit. Min takk skal gå til alle de mange, mange menneskene som ved spesielle begivenheter, så vel som i hverdagen, har omgitt meg og min familie med kjærlige ord og tanker. Det har gjort disse årene til en rekke perler. Støtten og bistanden som jeg har fått gjennom årene har vært avgjørende for at jeg har kunnet utføre oppgaven min. Det er mitt håp at det nye kongeparet vil bli møtt med den samme tilliten og hengivenheten som jeg har fått.»

Dermed vil Danmark fra 14. januar få kong Frederik av Danmark

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com