in

Dronning Margrethe kutter barnebarnas titler – ikke lenger prinser og prinsesse

Dronning Margrethe av Danmark - faksimile: Instagram

Det skrives mye om at kong Charles skal ha planer om å slanke monarkiet. Danmarks dronning Margrethe har allerede gjort det – og nå sabler hun også barnebarnas titler.

I april 2008 tildelte dronning Margrethe sønnene, deres ektefeller og deres etterkommere titlene som grev, grevinne og comtesse av Monpezat.

I mai 2016 ble det også kjent at Prins Christian er det eneste av dronningens barnebarn som kan forvente å motta livrente fra staten som voksen.


– Som en naturlig forlengelse av dette har Hennes Majestet bestemt at med virkning fra 1. januar 2023 at etterkommerne av Hans Kongelige Høyhet Prins Joachim kun kan bruke sine titler som greve og grevinne av Monpezat. Deres tidligere titler som prins og prinsesse av Danmark vil bortfalle, Dette skriver Det danske kongehuset i en pressemelding.

Prins Joachims etterkommere vil heretter tiltales som eksellenser.

– Dronningens avgjørelse er i tråd med lignende tilpasninger som andre kongehus har gjennomført på ulike måter de siste årene, heter det i meldingen.

Det danske kongehus skriver videre at Dronningen med sitt vedtak ønsker å skape rammer for at de fire barnebarna i mye større grad skal kunne forme sine egne liv uten å være begrenset av de spesielle hensyn og forpliktelser som en formell tilknytning til Kongehuset som institusjon innebærer.

Alle fire barnebarna beholder sin plass i arvefølgen.

– Vi er alle veldig triste. Det er aldri gøy å se barna dine bli behandlet slik. Selv befinner de seg i en situasjon de ikke forstår, sier en tydelig berørt prins Joachim ifølge TV 2 til den danske avisen Ekstra Bladet, som møtte ham utenfor den danske ambassaden i Paris.

Han forteller videre at han først ble orientert om beslutningen fem dager før den ble offentliggjort.

– I mai fikk jeg presentert en plan, som i utgangspunktet gikk ut på at når barna hver fylte 25 år, så skulle det skje. Athena fyller 11 år i januar, sier en tydelig preget prins Joachim.

Han ønsker ikke å utrdype om beslutningen har påvirket hans forhold til moren.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Gjenopptakelseskommisjonen har vært på Orderud Gård

kong olav

Kongebiograf med ny avsløring om kong Olav