I dag, mandag 4. juli, fyller dronning Sonja 85 år. Hun skal ikke ha noen stor, offentlig feiring, kun en stille, privat feiring med familien.
Da Kong Harald fylte 82 år, var hans datter prinsesse Märtha Louise på God Morgen Norge for å fortelle hvordan de kongelige pleide å feire bursdagene sine.
«Vi serverer alltid en sånn spesiell kringle som min mormor alltid laget. Det er på en måte det mest tradisjonelle vi gjør», sa hun, og la til at denne typen kringle er veldig god, og at alle i kongefamilien elsker den.
Så selv om dronningen kun skal feire stille og rolig i år, med familien, står mest sannsynlig mormors kringle på bordet.
For å gratulere dronningen med dagen har vi samlet 7 bilder nedenfor som viser hvorfor hun er så populær blant det norske folk.
1. Det første bildet ble publisert i anledning dronningens bursdag av kongehuset.
2. Det gode smilet
Dronning Sonja har stort sett alltid et smil på lur, og hun har virkelig et smil som oser av varme og godhet.
3. Turinteressen
I 2018 deltok dronning Sonja på Tv 2-serien gutta på tur. Dronningen viste seg fra sin beste side gjennom programmet og var unektelig i god fysisk form.
– Det er få i landet som kan matche hennes turinteresse og meritter. Dronningen har vært overalt i landet vårt, fortalte Arne Hjeltnes til TV 2.
4. Stiller alltid opp
Dronning Sonja har vist gjennom en årrekke at hun alltid stiller opp på offentlige arrangementer, i kriser og sorg. Hun er et glimrende eksempel på en folkelig dronning.
5. Folkeligheten
Har du noen gang sett Dronning Sonja passere en folkemengde hvor hun ikke hilser? Etter hva vi kan se virker det som at dronningen er opptatt av å se folket, vise respekt og alltid hilser med et vink til de som har stilt opp for å se henne og konge
6. Kjemper for kvinners rettigheter
Dronning Sonja har ved en rekke anledninger engasjert seg for kvinners rettigheter.
TV-aksjonen 2019 hadde som mål å skape et bedre liv for kvinner i noen av verdens mest sårbare områder. Dronningen ble beskytter for tv-aksjonen.
– Dronning Sonja har et sterkt engasjement for årets tema, og vi er veldig glade og takknemlige for at Dronningen vil være høy beskytter for årets TV-aksjon, sa generalsekretær Gry Larsen i CARE Norge.
7. Åpenheten
I «Sonja. Samtaler med Dronningen», Alf van der Hagens dronning-biografi, deler Sonja minner fra livet sitt. Men hun skuer også fremover.
I samtalene mellom Dronningen og forfatteren kommer de inn på døden.
Dronning Sonja forteller her ifølge VG at hun ikke er redd for å dø. Hun forteller om hvordan hun har sett at hos flere kunstnere, når de nærmer seg slutten av livet, blir temaene lysere. De bruker blomster og lyse farger.
«Jeg synes det er ganske deilig», sier Sonja i boken om akkurat dette.
«Heller at det er noe lyst og godt foran oss, i stedet for gru og redsel. Det er jo et positivt bilde på at man kommer inn i en lys fase og ser noe lyst fremfor seg.»
I et intervju med avisa sier forfatteren at Dronningen hele sitt liv har hatt en fordomsfri kristen tro.
– Morens tro har vært veldig viktig, sier van der Hagen til VG.
Samtidig har Dronningen opplevd tunge møter med døden alt fra ung alder.
Foreldrenes tap av storebroren, Karl Herman Haraldsen, som døde i en båtulykke kun sju år gammel hang som en skygge over familien i hele Dronningens oppvekst.
Og i 1970 tok dronning Sonjas søster, Gry, selvmord. I biografien om dronning Sonja som kom ut i 2012 valgte dronningen å snakke åpent om at søsteren Gry Henriksen hadde tatt sitt eget liv.
Her er dronning Sonjas liv i bilder: