Da dronning Sonjas storesøster Gry tok livet sitt i 1970 fikk ikke saken noen offentlig oppmerksomhet.
Det var først da biografien om dronning Sonja kom ut i 2012 dronningen valgte å snakke åpent om at søsteren Gry Henriksen hadde tatt sitt eget liv i 1970.
Gry Henriksen var aktiv i motstandsbevegelsen under 2. verdenskrig. Traumene etter dramatiske krigsår forfulgte henne, og i en periode skal hun ha vært innlagt på psykiatrisk avdeling på Modum Bads Nervesanatorium.
LES OGSÅ: Det nye bildet av dronning Sonja skaper begeistring
– Som alle andre i familien grublet også jeg over om jeg kunne ha gjort mer for Gry. Og svaret var alltid det samme: Ja, det er alltid mer man kunne ha gjort, står det ifølge Dagbladet å leses i biografien.
Selvmord snakket man ikke om
På 1970-tallet ble selvmord ofte dysset ned og dekket over. Først på 1990-tallet begynte en gryende åpenhet om temaet i det offentlige rom.
– Enkelthistorier i det offentlige rom, har vært helt nødvendig for at selvmord skulle bli satt på dagsordenen. Det er gjennom enkelthistoriene vi ser menneskenes tap og smerte, og det viser at man ikke er alene, sier Generalsekretær Terese Grøm i Landsforeningen for etterlatte etter selvmord (LEVE) til Dagbladet.
Grøm mener mye av årsaken til at stigmaet rundt selvmord gradvis har blitt redusert er at vi får kjennskap til historier som den om dronning Sonjas søster.
Mens kongefamilien holdt sorgen privat og det offentlige ikke visste hva som var årsaken til dødsfallet, la Grys sønn aldri skjul på det som hadde skjedd.
– Vi har alltid vært åpne om at hun begikk selvmord. Selv om det var tabubelagt på den tiden, så var det aldri aktuelt å ikke skulle være ærlige om det, sier sønnen Dag Swanstrøm til Dagbladet.