Det offisielle rådet fra FHI er at du ikke trenger teste deg for korona om du er syk. Forskeren som leder Koronastudien er uenig i dette rådet, og advarer om at det å ikke ta en test kan komme til å straffe seg.
Forsker Arne Søraas, som står bak Koronastudien, mener at du bør teste deg om du mistenker korona. Ikke bare det – du bør ta bilde av testen. Skulle du være uheldig å få long covid, vil du da kunne dokumentere at du har hatt korona.
– Hvis ingen kan dokumentere at du har hatt korona, stiller du svakt hvis du skal kreve erstatning, sier han til NRK.
Forskeren utdyper hva han legger i det:
– Blir du eksempelvis smittet på jobb som lege, sykepleier eller som lærer så vil det innebære juridiske rettigheter hvis du får langvarige problemer. . Det blir mye vanskeligere om du ikke kan dokumentere sykdommen, sier Søraas.
Opptil 1 av 5 pasienter med covid-19 utvikler et sykdomsbilde som varer lengre enn 12 uker og som betegnes long covid eller PASC. Det melder skandinavias største helsenettsted, NHI.
Det foreligger ikke et entydig sykdomsbilde på long covid. Symptomene varierer mellom pasientene, og de kan variere over tid hos en og samme pasient. Symptomene synes å komme fra ulike organer i kroppen. De hyppigst rapporterte symptomene er hoste, kortpusthet, slitenhet, hodepine, hjertebank, brystsmerter, leddsmerter, redusert fysisk kapasitet, depresjon, søvnløshet, konsentrasjonsvansker («hjernetåke»). Mennesker i ulike aldre rammes. Sykdomsbildet har mye til felles med posttraumatisk stresslidelse og kronisk utmattelsessyndrom.
Søraas sier at det er mye forskning på behandling for long-covid også – men hvis du ikke engang vet at det var covid du hadde, da er det heller ikke så lett for legen å behandle long-covid i ettertid.