I år blir nasjonalfeiringen uten den tradisjonelle salutten i Larvik av hensyn til flyktninger fra Ukraina.
– Det er umenneskelige lidelser i Ukraina. Vi tenker særlig på barn og andre som har hørt nok smell i sitt korte liv, sier Hallstein Bast til NRK.
Bast er leder for 17. mai-komiteen i Stavern, og har fremmet forslaget for ledelsen i Larvik kommune, som har sagt seg enig i å droppe årets salutt.
På spørsmål fra NRK om hvorfor det ikke har blitt tatt samme hensyn til andre flyktninger som har kommet til Larvik tidligere, svarer Bast:
– Flyktningene fra Ukraina kommer i store mengder rett fra krigen, men dette er noe vi bør tenke over i alle sammenhenger.
Ikke enig
Det er ikke alle som er enig i denne avgjørelsen. Bernt Johnsen i foreningen Tordenskiolds soldater i Stavern, forklarer til ØP hvorfor han ikke er enig.
– Vi skyter kongesalutten for å hedre kongen, og tenkte at det denne gang også kunne være en støtte til Ukraina. Vi tar imidlertid til etterretning anbefalingen fra kommunen.
Professor i pedagogisk psykologi, Jon-Håkon Schultz, forsker på krig og traumer på Universitet i Tromsø. Schultz mener at det ikke er nødvendig å droppe salutten på 17.mai.
– Det er fint og omtenksomt av Larvik, men det holder nok å informere flyktningene. Vi kan ikke forvente at de kjenner vår tradisjon med å fyre av kanoner på 17. mai, sier han.
Han sier også at det er ganske vanlig at mennesker som har opplevd krig og flukt er i alarmberedskap.
– Det kan skape reaksjoner når de hører høye lyder som minner om krig. Informasjon vil hjelpe dem forstå hva som skjer, sier Schultz.