Hjem Blomster Du trenger ikke å kjøpe mynte – dyrk din egen på balkongen!

Du trenger ikke å kjøpe mynte – dyrk din egen på balkongen!

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Jeg har sluttet helt å kjøpe mynte; i stedet dyrker jeg den på balkongen, og den friske duften er virkelig fantastisk.

Mynte er en utrolig allsidig og hardfør plante som trives godt i norske hager. Her får du noen tips til hvordan du enkelt kan dyrke mynte selv.

Mynte er ikke bare en fantastisk urt for te, den er også flott å bruke i matlaging. Fra den populære drinken Mojito til å sette smak på salater, er mynte en favoritt hos mange. Med nærmere 25 ulike sorter, er det mange varianter å velge mellom, inkludert grønnmynte, eplemynte, peppermynte, ananasmynte, appelsinmynte, jordbærmynte og sjokolademynte.

Helsefordeler med mynte

Mynte har også en rekke helsefordeler. Den kan hjelpe fordøyelsen, redusere oppblåsthet, virke antiseptisk og betennelsesdempende, samt ha en oppkvikkende og stimulerende effekt. Ferskt plukkede mynteblader er en fryd for øyet, men selv tørket mynte er perfekt til infusjoner i vintermånedene.

mynte
Mynte er en nydelig urt, og lett å få til hjemme. Foto: Canva

Enkelt å dyrke mynte hjemme

I stedet for å kjøpe mynte om sommeren, kan du enkelt dyrke den selv i en potte eller i hagen. Dette gir deg ikke bare tilgang til dens helsefordeler, men også en mental klarhet. Mynte kommer fra ordet «mentis,» som er latin for «sinn,» og har historisk vært assosiert med kognitiv skarphet og forbedret hukommelse.

Det er lett å få mynte til å vokse hjemme, og den krever ikke mye stell. Mynte er en flerårig urt som kommer tilbake år etter år. Den enkleste måten å plante mynte på er å få tak i en stikling eller plante fra hagesenteret, men du kan også så fra frø.

Sørg for at voksestedet har god drenering, enten du planter i potte, pallekarm eller rett i bedet. Husk at mynte kan spre seg raskt hvis den får vokse fritt, så det kan være lurt å plante den i en pallekarm eller balje for å holde kontroll på den.

Slik dyrker du mynte

Mynte er utrolig hardfør og krever minimal omsorg, samtidig som den gir rikelig med blader tilbake. Her er hvordan du kommer i gang:

  1. Skaff en mynteplante eller ta stiklinger fra eksisterende planter for å forplante dem.
  2. Velg en sunn stilk som er minst 10 centimeter lang.
  3. Fjern alle blader bortsett fra de øverste 4 eller 5, og plasser stiklingen i et høyt glass fylt med vann.
  4. Plasser glasset på et lyst sted innendørs, og etter omtrent ti dager vil nye røtter dukke opp, noe som indikerer at den er klar for planting.
  5. Fyll en potte med jord, gjødsle den, og plant forsiktig stiklingen uten å skade de delikate røttene.
  6. Dekk stiklingen med jord og vann regelmessig med friskt vann.

Med riktig pleie vil mynteplanten blomstre på kort tid. Regelmessig beskjæring, spesielt av de ytterste bladene, vil fremme vekst og gi rikelig med blader til å krydre sommerrettene dine.

Selv om mynte trives i potter, kan røttene fylle hele potten over tid og dermed tømme jorden for næring. For å unngå dette, bør du hver vår dele opp og potte om mynten din. Dette gjør du ved å bryte opp røttene, gi bort halvparten eller plante det andre steder i hagen. Mynte liker næringsrik jord og trives best i skyggefulle steder, da den ikke er glad i direkte sollys.

mynte
Mynte er også en dekorativ urt som tar seg godt ut i krukker. Foto: Canva

Når sesongen for mynte er over, kan du klippe ned planten til bakkenivå og fryse, bruke eller tørke bladene. Det anbefales også å klippe litt stilker gjennom hele sommeren for å få en finere og mer kompakt plante, da dette fremmer vekst av nye skudd.

Mynte – en favoritt blant insekter

Mynteplanten har dekorative bladverk og nydelige blomster som avgir en frisk god duft. Blomstene er høyt elsket av sommerfugler og humler, noe som gjør mynte til en vinner i enhver hage.

Slik sår du mynte fra frø

Hvis du ønsker å så mynte fra frø, kan du bare spre en pose frø utover en potte utendørs på våren. Frøene skal ikke dekkes til med jord, da de trenger lys for å spire. Sørg for at jorden holdes fuktig, bruk gjerne en sprayflaske og dekk med vermikulite for å beskytte mot muggdannelse. Snart vil spirene titte frem, og du har deilig mynte i hagen.

Mynte i hagen – lite vedlikehold, stor glede

Mynte krever lite vedlikehold. Gi den vanlig jord, nok vann og litt gjødsel, så har du en lykkelig plante som du kan høste av hele sommeren. Mynte er også enkel å dyrke fra kjøpte urtepotter, og med litt omsorg vil den trives og vokse seg stor og frodig.

  1. Overmodne bananer
  2. popcorngress
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com