søndag, mai 9, 2021

Du trenger ikke gå 10.000 skritt – men så mye bør du gå

Mest lest nå

Du får god helsegevinst av å gå 7500-8000 skritt om dagen, men ønsker du å gå mer enn det er det bare å fortsette, sier forskerne

En studie omtalt i U.S. News og KK.no viser at du får en veldig god effekt av å gå 8500 skritt, og at det er lite som skal til for å få veldig god helseeffekt, 

– Dette er overensstemmende med mye annen data som har målt i forhold til fysisk aktivitet, sier professor og forsker ved Folkehelseinstituttet, Ulf Ekelund, til KK.


Han tror et tall mellom 7500 og 8000 skritt om dagen kan være optimalt. Tallet om å gå 10.000 skritt om dagen antas å stamme fra et japansk firma som startet med skrittellere.

– Hvis du øker aktiviteten og antallet steg med 1000 eller 2000 steg om dagen hver uke, opp til 8000-10 000 skritt per dag, så har du en veldig god effekt. Men fremfor alt om du starter på et veldig lavt nivå, sier han.

Den totale mengden som er viktig

Ekelund sier til KK er at det er den totale mengden av fysisk aktivitet som er betydningsfull, ikke minst om man ser på minsket risiko for tidlig død.

– I et folkehelseperspektiv så ser jeg at samler man så mange skritt man kan, så har man veldig bra helsegevinster. Så finnes det jo dem som liker å trene, de skal jo fortsette med det, for det har en betydelig gevinst, men det er et fåtall som gjør det i befolkningen, sier Ekelund.

Hvor fort du går, i hvilket terreng og om du går i oppoverbakke er også faktorer som spiller inn. 

Heller ikke forskningsgruppen CERG (Cardiac Exercise Research Group) ved NTNU er tilhengere av 10.000-målet.

– Vi anbefaler all type aktivitet, men 10 000 skritt er ikke vist å være et magisk tall. Vi anbefaler folk å være fysisk aktive slik at de blir gode og svette 2-3 ganger per uke. Om det er ved å gå, sykle, gå på ski eller svømme er uvesentlig, sier Ulrik Wisløff ved NTNU.

LES OGSÅ: Ti fordeler ved å gå tur du kanskje ikke visste om

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter