Forsiden Forskning Studie avslører hvilke diett som er den absolutt beste

Studie avslører hvilke diett som er den absolutt beste

Den store diskusjonen rundt hvilken diett som funker best har alltid vært omdiskutert. Men i følge dette studiet er saken ganske klar.

En omfattende amerikansk studie kan nemlig avsløre det mange mener de har visst lenge: lavkarbo-dietten er den mest effektive. 

Samtidig viser studien noe langt mer oppsiktsvekkende. Den mye omtalte dietten utgjør nemlig ikke en like stor risiko for hjerte og karsykdommer som det har blitt antatt.

Mindre risiko

Studien, som er initiert av amerikanske helsemyndigheter, er trolig ikke siste ord i slankedebatten.

Men det som tidligere var en gitt sannhet, at store mengder fett – og da primært mettet fett – er skadelig og utgjør stor risiko for hjerte- og karsykdommer, viser seg å være lite nyansert. 

Lavkarbo er den beste dietten, i følge studie. Foto: Pixabay

Denne studien er siste stikk i en lengre rekke med forskningsfunn som viser at folk faktisk kan redusere risikoen for hjertesykdommer ved å ha et kosthold med lite karbohydrater og mye fett (med unntak av transfett), melder New York Times.

– Så vidt jeg vet er dette en av de første testene der folk har gått på dietter uten kalorirestriksjoner over lang tid, sier kostholdsekspert Dariush Mozaffarian til avisen. 

LES OGSÅ
Menn med skjegg har flere bakterier i ansiktet enn hunder, sier forskere

– Det viser at å kutte karbohydratene hjelper deg å gå ned i vekt uten å tenke på kaloriene. Og det er viktig, fordi noen kan forandre på hva de spiser mye enklere enn de klarer å kutte ned på antall kalorier.

LES OGSÅ
Lege advarer: Ikke drikk for mye vann – kan være farlig

Større vekttap for lavkarbo

Studien ble gjennomført ved å følge en gruppe på 148 menn og kvinner gjennom et helt år. Personene varierte både i alder, sosial bakgrunn og vekt (BMI mellom 30 til 45 kg/m2).

Halvparten gjennomgikk en diett med lite fett, mens den andre halvparten hadde et kosthold bestående av lite karbohydrater. 

De som var lavkarbo-dietten hadde større vekttap. Samtidig var fett- og kolesterolnivå bare minimalt høyere enn hos de som gjennomgikk en diett med lite fett. Mest oppsiktsvekkende var nok risikovurderingen (gjort gjennom en såkalt Framingham-vurdering).

Den viste nemlig at de som hadde hatt et lavkarbo-kosthold hadde en langt lavere risiko for hjertesykdom enn før de startet på den ett år lang dietten.

LES OGSÅHun hevder å ha kurert kreft i 1951 – Her er dietten som skal ta knekken på kreft!

Eivind Ertesvåg
Jeg opprettet Sosialnytt i 2014. Da med formål om å spre gladsaker og inspirerende historier, fremfor all negativiteten som ofte preger nyhetsbildet. Siden den gang har siden vokst og Sosialnytt har i dag flere skribenter og tusenvis av engasjerte lesere. Jeg har studert webkommunikasjon og er også utdannet sosionom. På fritiden opptar familie, venner og livet som småbarnsfar det meste av tiden min. .

SE OGSÅ:

Mest lest nå

Bjørn Einar Romøren har fått kreft – deler sterkt bilde etter de første behandlingene

Tirsdag formiddag kom den sørgelige nyheten. Den tidligere skihopperen Bjørn Einar Romøren er rammet av en sjelden type kreft.  Det er Se og Hør som...

Moren sendte sin 7 år gamle autistiske sønn alene på flyet. Så fikk hun en overraskende melding fra sønnens sidemann

Syv år gamle Landon Bjornson skulle fly alene for første gang for å besøke faren sin. Moren sendte med en lapp til sidemannen. Svaret...

Hun ble kalt verdens vakreste som tiåring. Se hvordan hun ser ut som 17-åring

17 år gamle Thylane Blondeau er ikke som andre 17 åringer. Hun er nemlig både modell og filmskuespillerinne, og hun er smellvakker. Den franske jenta...

Turister utfordrer skjebnen – henger med strak arm fra kanten av Preikestolen

Hvor ofte hører vi ikke om turister i Norge som kommer ut for ulykker, ofte fordi man ikke har tatt gode nok forholdsregler, eller...

Kvinnen blir snytt for en parkeringsplass – da tar hun den perfekte hevn!

Du kjenner vel igjen følelsen av å lete rundt etter en parkeringsplass. Ingenting i sikte. Men så plutselig; der ser du en ledig plass. I...

Populært på Sosialnytt nå

Historier fra livet