Denne helga frøs en liten katt i hjel på Madla i Stavanger. Det så ut som den forsøkte å varme seg på en kum.
Dyrebeskyttelsen Norge Nord-Jæren ber folk passe godt på dyra i kulden, og minner om at katter og kaniner er ikke laget for norske forhold. De fryser ute når det er så kaldt som nå.
– I helga ble det funnet en død katt på Madla i Stavanger, den stakkars katten så ut til å være for liten til å være ute, sier de i et innlegg på Facebook.
Pusen ble funnet død, med halen innunder kroppen, og potene trukket under seg slik katter gjør når de er kalde.
Den hadde lagt seg ved en kum for å prøve å holde varmen, og der endte det lille livet.
– Mest sannsynlig frøs den i hjel der den lå før den ble funnet morgenen etter, forteller lokallaget til Dyrebeskyttelsen på Facebook.
Her har de også delt bilde av den lille katten som ligger og klemmer seg inntil kummen.
– Om du har utekatt anbefaler vi sterkt å holde kattene inne på dagtid når du er ute når det er så kaldt som nå, dersom de ikke kan få komme inn når de vil, sier Dyrebeskyttelsen i innlegget.
De advarer om at katter kan få frostskader på poter, ører og hale selv etter kort tid.
En rettesnor for katter som bor ute, er at de må ha tilgang på et tørt og lunt sted de kan holde varmen. Kaniner som bor ute, skal ha tilgang på en innedel som holder minimum 7 grader gjennom døgnet.
– Vi frykter at det vil bli flere slike skjebner som katten over i løpet av vinteren siden det allerede er så kaldt. Er vi kalde er som regel også dyra det. Ta vare på dem, oppfordrer ildsjelene ved Dyrebeskyttelsen Norge Nord-Jæren.
Dette må du gjøre om du mistenker frostskader
Vinterkulda biter seg fast over landet og med de lave temperaturene er det viktig å holde et ekstra øye med hunden og katten: De kan nemlig få frostskader som kan gi store smerter og varige mén.
Forsikringsselskapet Agria får inn flere skademeldinger om frostskader hver vinter, og deler tips til hvordan du kan holde katten og hunden trygg i vinterkulda.
Kroppsdeler som ører, haletipp, poter og tær er det som oftest rammes av frostskader, men også pungen til hannhunder er i faresonen når det er kaldt ute.
Symptomer på at hunden eller katten er nedkjølt kan være skjelving, stive bevegelser, krølle seg sammen, vil helst ikke bevege seg og at dyret er slapt. Typiske symptomer på frostskade kan være et område med endret farge på huden (hvit, rød, blå eller sort), hard hud, blemmer og sår.
Forsiktig oppvarming
Det viktigste er å ta hunden eller katten inn i romtemperatur og gi den kroppskontakt og/eller et teppe. Kontakt veterinær så raskt du kan for råd og avtale om undersøkelse.
Veterinær Sara Solheim hos Agria dyreforsikring understreker at selv om det er godt ment, skal du ikke gni, klappe eller varme dyret nærme peisen, med hårføner eller lignende. Dette kan gjøre skaden verre.
En del hunder trenger dekken så snart det er minusgrader ute, andre klarer seg fint uten. Dette vil være avhengig av hva slags type pels hunden har.
Bruk av potesokker er også en god idé å ta på for å holde hunden varm. Det viktigste er nok å passe på at hunden er i bevegelse hele turen og tilpasse turenes lengde etter vær og temperatur.
Har du katt, kan en katteluke settes inn, slik at katten kan komme seg inn i huset, selv om du ikke er hjemme.