Det er travle tider for dyrebeskyttelsen, og påsken er høytid for dumping av kjæledyr.

Hvert eneste år blir tusenvis av dyr dumpet i Norge, skriver NRK. I følge dyrebeskyttelsen ble hele 20.500 dyr dumpet i 2017.

Styreleder i dyrebeskyttelsen Norge Bodø, Vibeke Hakkebo forteller til NRK at mange tar med seg kjæledyrene sine på hytta i påsken, men at mange lar de bli igjen, såkalt hyttedumping. Flere og flere hjemløse dyr blir dermed gående ved hyttefeltene.

Disse kattungene var døde da dyrebeskyttelsen fant dem.
FOTO: DYREBESKYTTELSEN NORGE BODØ

–  Det er først å fremst hytteeierne som har ansvar for å spore opp eierne til dyrene, forteller Hakkebo. Klarer man ikke å spore de opp eller å få kontakt med dem skal man kontakte Mattilsynet.

Et økende problem

I følge dyrebeskyttelsen var det tidligere ganske vanlig at de fant for eksempel kattunger i kjente turløyper eller på strender hvor man vet at det ofte ferdes mennesker.

– Setter du fra deg et dyr i slike områder, da vil du at noen skal finne dem og mener indirekte at noen skal ta ansvar, sier Hakkebo. Men det som har blitt vanligere i dag er at dyrene dukker opp langt unna sentrum. Da har du ikke tenkt lenger enn at du vil bli kvitt dyrene.

Hjemløse Leo er nå plassert i et kjærlig hjem.
FOTO: DYREBESKYTTELSEN NORGE BODØ

Hun forteller videre at det er forskjell på hunder og katter. Vi har jo ikke løshunder i Norge. Hunder skal man levere til politiet, der er maskineriet i gang med en gang. Men få bryr seg om kattene, sier Hakkebo.

LES OGSÅ
Moren til Benjamin Hermansen er død - Hvil i fred Marit Hermansen

Dette gjør du hvis du finner et dyr uten hjem

Dersom du kommer over et dyr uten en eier oppfordrer dyrebeskyttelsen til å gjøre følgende:

Etterlys: Bruk gjerne Facebook for å etterlyse eieren eller heng opp lapper.

Skriv en bekymringsmelding: Meld fra til Mattilsynet, og send til Dyrebeskyttelsen samtidig.