Dyrebeskyttelsen slår alarm om antallet hjemløse og forsømte katter. De trodde de hadde sett toppen, men fortviler over at kattekoloniene bare vokser og vokser.
– I Vestland og på Nord-Jæren er det spesielt problematisk, sier daglig leder i Dyrebeskyttelsen, Åshild Roaldset, til NRK.
Relatert: Fant kaniner forlatt i bur midt i skogen. Dyrebeskyttelsen raser: – Vi ønsker kontakt med deg
Et liv med lidelser i kattekolonier er det mange hjemløse og forsømte katter i Norge møter. Dyrebeskyttelsen i Sogn og Fjordane rapporterer ifølge TV-kanalen at de i løpet av en kort periode nå har tatt imot 80 hjemløse katter.
Når Mattilsynet aksjonerer er det stort sett kun avliving som «tilbys».
– Det skjer hele tiden at vi sender inn god dokumentasjon på dyreforsømming til Mattilsynet, uten at de gjør noe med det, sier leder i Dyrebeskyttelsen i Sogn og Fjordane til NRK.
Relatert: Flere katter enn vanlig får katteaids – her er rådet til dyrebeskyttelsen
Mattilsynet på sin side forteller at de mottar 12.000 bekymringsmeldinger om dyr årlig.
– For enkeltkatter som lider på grunn av alvorlig sykdom og skade er ofte avliving den beste hjelpen dersom de ikke har kjent eier som kan ta seg av dem, sier seksjon for dyrehelse i Mattilsynet, Torunn Knævelsrud.
Hun sier at kattekoloniene i utgangspunktet ikke er Mattilsynets ansvar, men legger til at Mattilsynet nok i større grad enn dyrevernsorganisasjonene ser avliving som den beste løsningen.
Relatert: Nordmenn kjøper kjæledyr som aldri før: Dyrebeskyttelsen er bekymret
Dyrebeskyttelsen på sin side ivrer for obligatorisk ID-merking. Kastrering og ID-merking koster cirka 700 kroner, og må besørges av eier. Roaldset i Dyrebeskyttelsen mener obligatorisk ID-merking av katter vil føre til at færre dumper kjæledyrene sine, ettersom myndighetene vil kunne spore dem opp og straffe uansvarlige eiere.