in

Dyreparken i Kristiansand måtte avlive orangutangen Durian (4)

Skjermdump: Facebook

Den fire år gamle orangutang Durian fikk kraftige epileptiske anfall, og ble torsdag avlivet i Kristiansand Dyrepark.

– Den hadde kraftige epileptiske anfall, og responderte dårlig på behandling. Dyreparken har hatt kontinuerlig døgnovervåkning av dyret den siste tiden, og etter nøye vurdering ble den avlivet av dyrevelferdsmessige årsaker, opplyser Kristiansand Dyrepark ifølge VG.

Durian var fire år gammel og av arten borneoorangutang. Han var født i Dyreparken.


Biolog Helene Axelsen sier ifølge VG til Fædrelandsvennen at det var parkens yngste orangutang som ble syk.

– Det var veldig trist og utrolig kjedelig at den ble syk. Første tegnet på sykdom kom på mandag, og da ble han dårlig ganske raskt, sier biologen til avisen.

Borneoorangutangen er ifølge WWF kritisk truet. Det er en populasjon på rundt 100.000 igjen av dem i verden.

Populasjonen av Borneoorangutangen har falt med mer enn 50 prosent i løpet av de siste 60 årene, og artens habitat har blitt redusert med minst 55 prosent i løpet av de siste 20 årene.

Borneoorangutangen skiller seg i utseende fra Sumatraorangutangen, med et noe bredere ansikt, kortere skjegg og litt mørker fargen.

LIK SOSIALNYTT PÅ FACEBOOK

Det finnes tre underarter av denne dyrearten som er hjemmeboende på Borneo og Sumatra.

Nordvestborneiske orangutanger er den mest truede underarten. Dens habitat har blitt alvorlig påvirket av hogst og jakt, og bare 1500 individer er igjen eller så. Mange habitatflekker i området er små og fragmenterte.

Nordøstborneiske orangutanger er de minste i størrelse og finnes i Sabah og østlige Kalimantan så langt som til Mahakam-elven.

Sentralborneiske orangutanger er den underarten av Borneoorangutanger med flest dyr, og det finnes minst 35.000 individer av denne underarten.

I en instagram-post forteller Dyreparken i Kristiansand at årsaken til at orangutanger er kritisk utrydningstruet er at regnskogen de lever i hugges ned. Områdene brukes til dyrking av palmer for palmeoljeproduksjon.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Nå har Danmarks raskeste berg-og-dal-bane med en toppfart på 95 km/t åpnet

2,7 millioner nordmenn kan glede seg til dette