Hjem Dyr Enorm dyrevelferd-skandale i Sverige: Sjefen for den største kyllingprodusenten går på dagen

Enorm dyrevelferd-skandale i Sverige: Sjefen for den største kyllingprodusenten går på dagen

SVT-dokumentaren «Uppdrag granskning» som viser hvordan kyllingfabrikkene holder prisen på kyllingkjøtt nede gjennom systematisk dyremishandling ved oppdrettsanleggene har sendt sjokkbølger gjennom Sverige. Alt før dokumentaren er sendt har den vakt mye oppmerksomhet, og direktøren for kyllingprodusenten som står ban 99 prosent av produksjonen har blitt sparket.

Dokumentaren «Kycklingens pris» kaster lys over dyrene som det er mest av og som også har det dårligst: Kyllingene. Det var VG som først omtalte saken i Norge, der Nortura nå sier til avisa at de vil ta grep for å sikre at overgangen fra turbokylling til sunnere og mer saktevoksende kyllinger går fortere.

– Jeg kan ikke beskrive med ord hvor dårlig kyllingene blir behandlet. Det som ble avslørt av Uppdrag-gjennomgangen viser med skremmende tydelighet den sårbare posisjonen dyrene befinner seg i – de blir behandlet som produkter i stedet for de levende vesenene de er, sier styreleder i Djurens Rätt, Camilla Bergvall, i en pressemelding fra dyrevernsorganisasjonen.

De jobber aktivt for at kyllingene skal få et bedre liv, og sier at for at det skal skje må kjøttforbruket ned.

Sjokk-program kommer på tv i kveld

Programmet som vises 1. november beskrives slik: «Sverige påstår de har verdens beste kylling. Men bak tildekkede vinduer skjuler det seg en mørk sannhet om svensk kyllingproduksjon som ingen vil vise frem. Kylling er den billige, klimasmarte og populære svenske matfuglen – men til hvilken pris?»

I programmet fokuserer SVT på det internasjonalt eide selskapet Aviagen SweChick, som importerer avlsdyr fra Storbritannia og oppdrar besteforeldrene til 99 prosent av kyllingene som slaktes i Sverige i dag. Denne innavlede rasen, turbokyllingen, vokser 50 ganger størrelsen på bare 35 dager, og får på den korte tiden problemer med høy dødelighet, bevegelsesforstyrrelser og korrosjonsskader.

I Norge har en rekke aktører valgt å ikke bruke turbokyllinger i sine virksomheter.

En rekke klare brudd på dyrevelferdsloven

Dyrene som brukes til avl vokser like raskt som turbokyllinger som produseres for kjøtt, men lever til en høyere alder slik at de blir kjønnsmodne og legge egg. De er også tvunget til å leve med restriktiv fôring og sultes slik at alvorlige forstyrrelser i reproduksjon og helse unngås. Akkurat som i Norge, så er det ikke tillatt at noen slags dyr lever med kronisk sult i Sverige.

Programmet, som har opptak fra innsiden av et svensk oppdrettsanlegg tatt av Dyrerettsalliansen, viser også bilder av manglende avliving av syke høner og haner, som er klare brudd på dyrevelferdsloven. Fylkesnemndene har påpekt manglene uten å se en praktisk forbedring.

– Djurens Rätt  krever nå at regjeringen handler og sørger for at dyrevelferdsloven følges, dette innebærer blant annet at avl av turbokyllinger, som vokser så raskt at de blir syke, må forbys. For deg som privatperson er det eneste rådet jeg kan gi å fjerne kyllingene fra tallerkenen, avslutter Camilla Bergvall.

Kylling-sjefen får sparken og går på dagen

Nå skriver SVT at allerede dagen før dokumentaren sendes, er Aviagens Sverigesjef Thomas Carlsson sparket. Selskapet medgir at de ikke har lyktes med å sikre dyrevernhensyn i produksjonen.

Da SVT laget dokumentaren ønsket ikke selskapet å stille til intervju, og kommuniserte kun via et skotsk PR-byrå. Men mandag kunngjorde de i en e-post til «Uppdrag gränskning» at den svenske direktøren gjennom 28 år, Thomas Carlson, fratrer stillingen med umiddelbar virkning.

«Vi ser at selskapet vårt Aviagen SweChick ikke har klart å opprettholde våre høye standarder. Vi ønsker å beklage dette, og forsikrer om at vi gjør vårt ytterste for å løse alle mangler raskt og fullt ut», skriver selskapet i en e-post til Uppdrag Gränskning.

Ut mot turbo

Skiløper Johannes Høsflot Klæbo signerte nylig en strategisk sponsoravtale med Norsk Kylling AS. Samarbeidet skal bidra til at flere velger dyrevelferd når de kjøper kylling.

– Jeg har lyst til å bruke posisjonen min til å snakke om dyrevelferd. Kylling er en stor del av kostholdet mitt, derfor vil jeg bidra til at flere velger produktene som har dokumentert bedre dyrevelferd, sa Høsflot Klæbo i en pressemelding fra sin nye sponsor, Norsk Kylling.

Norsk Kylling samarbeider med 134 bønder i Midt-Norge, og var i 2018 det første selskapet i Norge som gikk over til en mer saktevoksende kyllingtype. I 2022 var Norsk Kylling den første industrielle produsenten i verden som la om hele produksjonen til den internasjonale dyrevelferdsstandarden European Chicken Commitment (ECC). 

Flere og flere sier nei

Reitan-kjedene Narvesen, Northland, ​YX​/​7-Eleven og 7-eleven har allerede besluttet å fjerne den såkalte turbokyllingen fra alle sine butikker. Til sammen driver kjedene mer enn 420 salgssteder, og beslutningen vil påvirke mer enn 200 000 kyllinger, år etter år.

I fjor sommer kom nyheten om at Reitan-systemet også fikk følge av Nordens største hotellkjede, Scandic Hotels, som droppet turbokyllingene fra menyen.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com